1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuvut

Kansallispukuvalmistaja Vuorelma Oy on sinnitellyt jo yli 100 vuotta

Vuonna 1909 perustetusta Helmi Vuorelman (os. Kummila) yhden naisen kudontayrityksestä kasvoi runsaan sadan vuoden aikana tuotemerkki, joka tunnetaan laajalti Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Kristiina Vuorelma-Aho (vas.) ja uusi toimitusjohtaja Tytti Aalto Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahdessa Kirkkokadun ja Vesijärvenkadun kulma muistetaan edelleenkin Vuorelman kulmana. Tiloissa toimi muun muassa kutomo, värjäämö ja myymälä.

Myymälätoiminta loppui 2000-luvun alussa ja samalla Vuorelma luopui lahjatavaroiden myynnistä. Liiketoiminta muuttui enemmän postimyynnin, verkkokaupan ja tukkumyynnin suuntaan.

Jouluksi 2010 kaikki toiminnot yhdistettiin Kärkölän Järvelään. Nyt saman katon alla toimivat niin valmistus, myynti kuin toimitukset.  Esillä on myös vaihtelevia valikoimia lankaa, kankaita, käsityötarvikkeita ja valmiita tuotteita.

Edelleen käytössä ovat vanhat koneet, jotka toimivat jopa paremmin kuin uudet, koska niitä voidaan korjata itse ja niistä on hyvä tietämys, kertoo uusi toimitusjohtaja Tytti Aalto. Myös varaosia osataan tehdä itse. Kärkölän tuotantopiste työllistää nykyisellään 8 henkeä.

Henkilökunnan määrä oli Kärkölässä parhaimpina aikoina yli 30 ja enimmillään Vuorelman palveluksessa työskenteli lähes 300 henkeä. Toimintaa on eri vuosikymmenten aikana jouduttu rukkaamaan useaan kertaan, jotta perinteinen sukuyritys on saatu pidettyä kannattavana.

Kärkölän ompelimon vanhat koneet ovat edelleen täydessä iskussa Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Kansallispuvut ja ryijyt keskiössä

Vuorelma Oy tunnetaan ennen kaikkea kansallispuvuista ja ryijyistä. Kansallispukumallisto käsittää noin 100 erilaista pukua, joiden valmistusohjeistusta pyritään saattamaan nykyaikaisemmaksi. 

Tuotevalikoimaa ovat myös kirjonta, käsityötarvikkeet, kodintekstiilit, neulepakkaukset, langat, ryijyt, vaatteet ja asusteet, kankaat ja nauhat. Myös uutta tuotevalikoimaa on tuotu esille, kuten kansallispukukankaista valmistettuja kukkaroita, tyynyliinoja ja solmioita.

Helmi Vuorelman pojantytär Kristiina Vuorelma-Aho luopui hiljattain toimitusjohtajuudesta ja hoitelee omien sanojensa mukaan vain niitä kivoja asioita nykyään.

- Muut saavat tehdä keljummat asiat, Vuorelma-Aho naurahtaa.

Kristiinan sisko Marjukka Vuorelma-Laitinen Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Vetovastuu vaihtui syksyllä

Toiminnan keskittäminen yksinomaan Kärkölään oli tietynlainen hyppy tuntemattomaan, mutta se on kannattanut.

- Täytyy sanoa, että ihan kiitettävästi täällä on väkeä käynyt. Tämä on paitsi työpaikka niin myös tehtaanmyymälä. Täällä näkee kaiken sen mitä tekstiilin tekemiseen vaaditaan, Vuorelma-Aho kertoo.

Tuore toimitusjohtaja Tytti Aalto tuli Vuorelman johtoon syyskuun alussa Orimattilasta. Hän on koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri ja erityisen ihastunut kansallispukuihin.

- Todella arvostan sitä perinnettä ja käsityötaitoa ja historiaa mikä niihin liittyy. Ne ovat todella hienoja juhlapukuja, Aalto toteaa.

Kärkölässä tehdään myös valmiita kansallispukuja mittatilauksena, mutta myös tarvikkeita, lankoja, ohjeita ja kaavoja on saatavilla oman käden taitajille. Kansallispukuja tehdään paljon myös kansalaisopistojen kursseilla.

Uudempaa tuotantoa on Marianne Valolan suunnittelema Lahen Raidasta tehty hame arkisempaan käyttöön Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Kansallispuvun kestettävä 4 sukupolvea

Kansallispuvuissa on perinteisesti käsityön osuus iso. Niissä on hyvin paljon kirjontoja ja kaikenlaista pientä ompelua, joka nostaa tuotteen hintaa.

Vanhimmat ja arvokkaimmat kansallispuvut voivat maksaa jopa kymppitonnin, kuten esimerkiksi Tuuterin naisen kansallispuku, jonka esikuva on Inkeristä, Tuutarin pitäjästä.

Ihmiset liikkuvat maailmanlaajuisesti ja kansallispuku edustaa juuria

Tytti Aalto

- Sellaiset puvut, joissa on käsin kudottu hamekangas, niin kyllä ne voivat hyvinkin maksaa 10 000 euroa, Aalto mainitsee.

Kristiina Vuorelma-Aho kertoo, että keskihinta valmiille kansallispuvulle on 1 400 – 3 000 euroa, mutta tarvikkeina ja ohjeineen ja itse tehden saman puvun saa huomattavasti halvemmalla, 500 – 1 000 euroon.

- Meidän näkemyksen mukaan kansallispuvun pitää kestää vähintään neljä sukupolvea, joten se on pitkän aikajakson hankinta, Vuorelma-Aho toteaa.

Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Ajat ovat kuitenkin huomattavasti erilaiset kuin 100 vuotta sitten ja yrityksen historiaan mahtuu niin nousuja kuin laskujakin. Parhaimmillaan yrityksen palveluksessa on ollut lähes 300 henkeä ja Kärkölän ompelimossakin päälle 30.

Kun Helmi Vuorelma aloitti yritystoiminnan vuonna 1909, niin työ oli suhteessa halpaa materiaaliin verrattuna, joka oli äärettömän kallista ja vaikeasti hankittavaa. Tuore toimitusjohtaja uskoo silti suuritöisen kansallispuvun vetovoimaan tulevaisuudessakin.

- Ihmiset liikkuvat maailmanlaajuisesti ja kansallispuku edustaa juuria. Näkisin, että ihmisille on tänä päivänä tärkeää se mistä he ovat kotoisin. Kansallispuku ilmentää sitä aika hyvin, Aalto uskoo.