Asiantuntijat: "Etelä-Karjalan ei kannata tuudittautua rajakauppaan"

Uusia kauppakeskuksia, lisää kaavoitusta kaupan tarpeisiin, vai keskittymistä verkkoon? Kauppaneuvoksen mukaan vielä ei ole edes nähty, kuinka verkkokauppa tulee mullistamaan kaupankäyntiä.

talous
Nainen käyttää läppäriä.

Verkkokaupan kasvu on jo pitkään muuttanut perinteisen vähittäiskaupan rakenteita. Venäjältä tulevien ostosmatkailijoiden ansiosta Etelä-Karjala on onnistunut ainoana maakuntana kasvattamaan kaupan kasvua.

Etelä-Karjalassakin kannattaisi hyödyntää verkkokaupan mahdollisuuksia entistä paremmin sen sijaan, että luotetaan pelkästään rajaliikenteen pitävän vähittäiskauppaa yllä, sanovat kauppaneuvos Ahti Manninen sekä professori Iiro Jussila Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

- Nyt kun on talouslama ja kaikesta säästetään, niin varmasti kuluttajakin alkaa käyttää rahaa harkiten. Toisaalta kauppakeskuksia on syntynyt paikkakunnille pilvin pimein, kyllähän se on selkeää, että jossakin vaiheessa sekin rakentaminen täytyy vähetä, Manninen sanoo.

Manninen ei näe Etelä-Karjalassa peikkoa niin kauan kuin raja toimii hyvin ja Venäjältä tulee entistä enemmän ostajia.

- Täällä ei varmasti ole vielä sellaista, että olisi ylirakennettu, Manninen toteaa.

Mannisen mukaan vielä ei ole nähtykään, mitä siitä seuraa, kun kuluttajan äärelle on tullut lähes koko maailmanlaajuinen tarjonta.

- Siitä seuraa varmaan aikamoinen mullistus, Manninen pohtii.

"Ihmiset haluavat hypistellä tavaroita"

- Toisaalta ajattelen niin, että ihminen on sellainen, että se haluaa kokeilla ja hypistellä tavaroita, joten uskon, että tavarakauppa tulee vielä suuressa määrin säilymään, Manninen jatkaa.

Kauppaneuvos ennustaa kuitenkin nopeita muutoksia, jotka voivat näkyä jo muutaman vuoden sisällä.

- Kuten on havaittu, niin muutokset ovat kaikessa tänä päivänä nopeita, mutta hiukan riippuu maailmanlaajuisesta taloustilanteestakin.

Mannisen mukaan Etelä-Karjalassa ei kannata täysin tuudittautua rajakaupan varaan.

- Lähivuosina tuskin on ongelmaa, mutta paljon on kiinni myös siitä, miten esimerkiksi viisumivapaus kehittyy. Jos vapaata liikkuvuutta ei tule, niin uutta on vaikea kehittää.

Professori Iiro Jussilan mukaan ensisijaista Etelä-Karjalassa on, että uskalletaan tehdä päätöksiä ja kehittää osaamista.

- Pitää ymmärtää, että kun yritykset tekevät investointipäätöksiä, niin he itse kantavat riskiä.

Jussilan mukaan yrityksille pitää antaa tilaa kehittyä, eikä kehitykselle saa toimia jarruna varsinkin, kun Etelä-Karjala on hyvin myönteisessä asemassa Venäjään ja Pietariin nähden.