Yöpyövelit partioivat Pihtiputaalla

Pihtiputaalla yrittäjät kyllästyivät murtoihin ja varkauksiin. Kun poliisikin saattaa olla yli tunnin matkan päässä, he päättivät ryhtyä itse vahtimaan omaisuuttaan.

Kotimaa
Ikkunasta näkyy, kun turvallisuutta takaamaan perustettu Yöpyövelit-yhdistys pitää kokousta.
Kaksi vuotta sitten pihtiputaalaiset yrittäjät aloittivat yöpartioinnin, ja toiminta jatkuu.Anssi Lepikko / Yle

Viimeinen niitti putaalaisille oli seitsemän murron sarja yhtenä yönä. Yrittäjät ovat nyt perustamassa yhdistystä, jonka tarkoituksena on valvoa ja partioida Pihtiputaan yössä.

- Kyllä se pistää miettimään, että jotain pitää tehdä. Ja poliisi saattaa olla aika kaukana, sanoo Ari-Pekka Pasanen.

Olemme kyllästyneet varasteluun.

Antti Paananen

Yöpyövelit -nimellä kulkeva ryhmä esitteli toimintaansa ja värväsi uusia jäseniä eilisiltana. Paikalla oli parikymmentä miestä ja lisäksi tiedettiin monta muuta, jotka ovat liittymässä mukaan.

- Olemme kyllästyneet varasteluun tässä Pihtiputaan alueella. Siksi tässä on nyt kokoonnuttu ja perustetaan yhdistystä, että saataisiin tällainen varastelu kuriin, sanoo Antti Paananen.

- Täällä tapahtuu rikoksia yllättävän paljon pienen ajan sisällä, ja on omallekin kohdalle sattunut tätä, kertoo Pasanen.

Valvontaa, valokuvia seurantaa

Nimestään huolimatta Yöpyövelit eivät ole teloittamassa mahdollisia murtomiehiä rikospaikalle.

Päälle ei käydä missään tapauksessa, ja varsinaista kontaktia pyritään välttämään.

Ari-Pekka Pasanen

- Nimi on tarkoituksella provokatiivinen, mutta meidän ajatuksemme on kiertää ja valvoa yhdistyksen jäsenten yrityksiä, ja jos havaitsemme jotain epäilyttävää, ilmoitamme poliisille. Kiinniottamiseen emme sekaannu, mutta pyrimme helpottamaan sitä esimerkiksi ottamalla valokuvia tai seuraamalla minne murtomiehet menevät, selvittää Yöpyöveleiden puheenjohtaja Kimmo Järvelin.

- Päälle ei käydä missään tapauksessa, ja varsinaista kontaktia pyritään välttämään, lisää Ari-Pekka Pasanen.

Vaikka jokaisella on oikeus ottaa kiinni verekseltään rikoksenteosta tavattu, Yöpyövelit pyrkivät välttämään sitä. Osittain siksikin, etteivät partiomiehet päädy oikeudessa väärälle puolelle pöytää.

- Tilanteet voivat myös olla arvaamattomia. Siinä voi olla oma henkikin kyseessä, Järvelin toteaa.

Poliisi ottaa avun mielellään

Poliisille Yöpyöveleiden toiminta passaa vallan hyvin.

- Omaa omaisuuttaan saa vahtia niin paljon kuin haluaa, ja mitä tarkemmat tunnistetiedot saadaan, sen helpompaa rikos on selvittää. Ja kun tulee tietoon,että täällä vahditaan, niin toiminta saattaa jopa ehkäistä rikoksia ennalta, sanoo ylikonstaapeli Jari Tikanoja Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Me olemme niin rajaseudulla täällä.

Antti Paananen

Poliisin tulo Pihtiputaalle kestää keskimäärin 22 minuuttia.

- 22 minuutissa pääsee autolla aika kauas. Ja se aika poliisin tuloon voi olla tuplat tai pitempikin, sanoo Järvelin.

- Me olemme niin rajaseudulla täällä. Poliisin tulossa voi kestää kauan, eli jotain muuta on keksittävä, toteaa puolestaan Antti Paananen.