1. yle.fi
  2. Uutiset

Opettele hirven kutsuhuuto ja menesty metsästyksessä

Taitavasti ääntänsä käyttävä metsämies osaa kutsua saaliin hyvinkin lähelle. Ääntelyn avulla hirven saa kutsutuksi jopa usean kilometrin päästä. Lähes kaiken kokenut metsästäjä ei vetäydy ensimmäisenä eläinten kanssa kohdatessaan, vaikka iso uroshirvi tulisi suoraan kohti ääntelyn houkuttelemana.

luonto
Hirvi
Raine Martikainen / Yle

Kainuulainen Tapio Lappalainen kuulostaa uroshirveltä esittäessään opittuja taitojaan.

- Hirven ääntely kuulostaa kuin koira haukkuisi jossain etäällä ja se kuuluu hirmuisen kauas tyynellä säällä. Uroshirvi on kiima-aikaan niin utelias, että se tulee tutun äänen perässä, toisin kuin naarashirvi. Naaras ääntelee naukumalla.

Uroshirvi on kiima-aikaan niin utelias, että se tulee tutun äänen perässä, toisin kuin naarashirvi. Naaras ääntelee naukumalla.

Tapio Lappalainen

Hirven houkuttelu äänen avulla on tuottanut Tapio Lappalaiselle saalista ja mainetta.

- Etelästä metsästämään tulevat kaverit sanovat aina, että saadaan paremmin liikettä aikaiseksi, kun ääntelen. Vertaisin tätä taitoa hyvän hirvikoiran omistamiseen.

Pentukoiran koulutus oli alun alkaen syy siihen, miksi Lappalainen alkoi houkuttelemaan hirviä äänellään.

- Kerran Suomussalmella jahdin lopussa pojat sanoivat, että ei ammuta enää yhtään. Ajattelin, että kierrän vielä yhden kierroksen ja kun on tyyni sää, niin kutsunpa hirveä äänellä. Kun koirakin oli siinä vierellä vähän kuin oppimassa.

- Aloin sitten kutsumaan hirveä, ja sehän tuli katsomaan meitä noin sadan metrin päähän. Minähän ampua lasautin. Hirvi lähti juoksemaan, mutta se minun koira ei vielä siinä vaiheessa ollut tietoinen hirvestä. Vietiin koira sitten jäljelle. Se lähti metsään kuin vanha tekijä ja 700 metrin päässä alkoi haukunta. Koira oppi sen mitä pitikin.

Pieni ääntely auttaa metsästyksessä

Ensimmäiset ampumansa hirvet Tapio Lappalainen houkutteli juuri ääntelemällä, koska tuolloin hänen hirviporukallaan ei ollut kunnon hirvikoiria.

Joskus kun sitä lähtee pistämään, niin sepä kimpoaa pystyyn. Tarkkana niiden kanssa saa olla. Siinä ei enää ääntely auta.

Tapio Lappalainen

- Vaan on aika raukkamaista kutsua se utelias kiimainen uros lähelle ja sitten posauttaa. Varsinkin, jos seuralla on hyviä koiria. Kun me saimme ensimmäisen kunnon koiran, niin jätimme kutsumisen paljon vähemmälle.

Hirven lisäksi Lappalainen hallitsee hanhien ja ketun ääntelyn. Yhdestä ketusta tuli Lappalaisen mukaan hänelle lähes kaveri, sillä se kiipesi autoonkin. Karhun kutsumisen opettelu on miehellä nyt työn alla.

- Kun karhuemo ja pentu menevät metsässä, niin pentu valittaa koko ajan perässä tullessaan. Myös tuhahtelu kuuluu karhujen väliseen viestimiseen. Sitä kuuluisaa viheltämistä en ole vielä kertaakaan kuullut. Koiranhaukussa karhu marmattaa.

Lappalaisen laskelmien mukaan hirvi kuulee ääntelyn useiden kilometrien päähän. Erityisen tärkeänä hän pitää metsästäjän sijoittumista maastossa.

- Suot ja pellot, mutta niin, että olisi tuulen alla, ettei hirvi haistaisi ihmistä. Aamulla ja päivällä parhaaseen kiima-aikaan hirvi tulee yllättävän hyvin.

- On tilanteita, joissa hirvi saattaa olla pahimmoilleen puskassa, niin ettei sitä saa ammuttua. Pieni ääntely voi muuttaa hirven asentoa niin, että sen saa paremmin hollille, mies jatkaa.

Metsästyksen tiivis tiimellys saa ajoittain myös hirvikoirat jäämään metsään. Tuolloin Lappalainen haukkuu koiria luokseen.

- Jos niiden nimeä huutaa ja kutsuu autoonsa, mitään ei tapahtu. Mutta, kun alkaa haukkumaan kuin koira, niin kyllä niihin liikettä tulee.

Tapio Lappalainen taitaa hirven kutsuhuudot.
Tapio Lappalainen taitaa hirven kutsuhuudot.Sanna kähkönen / Yle

Karhun kanssa painisilla

Utelias hirvi voi tajuta tulleensa myös huijatuksi. Huono ääntely saa hirven painumaan vauhdilla metsään usean kilometrin päähän, mutta se voi myös ärsyyntyä petoksesta.

- Kerran oli hirvi tullut niin lähellä kaveriani, että repussa ollut termospullo oli talloontunut siinä nujakassa kappaleiksi.

Tapio Lappalaista ei hirven kutsuminen pelota, vaikka eläin tulisi mylvien kolmenkin metrin päähän. Vasaansa puolustava naaras voi tulla päällekin.

- Se ääni on niin möreä ja kumea. Ihan kuin se kulkiessaan oksentaisi.

Metsämiehenä tunnettu Lappalainen on maksanut kalliita oppirahoja erityisesti karhun kanssa.

- Mentiin velipojan kanssa liian välinpitämättömästi ampumisen jälkeen karhun luokse. Se oli hänelle ensimmäinen kerta, eikä osattu olla varuillaan. Nyt velipojalla on iso jälki reidessä ja päässä muistona siitä tapahtumasta.

Myös hirven kanssa Lappalainen on joutunut painimaan.

- Joskus kun sitä lähtee pistämään, niin sepä kimpoaa pystyyn. Tarkkana niiden kanssa saa olla. Siinä ei enää ääntely auta.

Metsämiesten ukottuminen huolettaa Tapio Lappalaista. Hirven ääntely ei kuitenkaan ole hänen mielestään katoavaa kansanperinnettä.

- Kerran yksi yhdeksän vuotias poika ampui hirven, kun olin pikkuisen avustanut tilannetta kutsumalla hirveä. Nykyään, kun on paljon hyviä koiria, niin niillä kyllä pärjää. Mutta semmoiset pienet porukat, joilla ei ole kunnon koiria, on tämä hyvä apu.

Lue seuraavaksi