Kellariin talvisäilytykseen jätetty nestekaasupullo voi olla hengenvaarallinen

Nestekaasupulloa ei saa säilyttää ullakolla, kellarissa eikä maanalaisissa tiloissa. Varastointi on kielletty myös muun muassa matkailuvaunujen ja veneiden sisällä samassa tilassa, jossa yöpyy ihmisiä.

Kotimaa
tulipalon jälkeen
Yle Etelä-Karjalan Radio

Nestekaasupullojen säilytyksessä on puutteita Pirkanmaalla. Pirkanmaan pelastuslaitoksen palotarkastajat törmäävät ajoittain esimerkiksi maanalaisiin tiloihin varastoituihin kaasupulloihin.

Esimerkiksi kerrostaloyhtiöissä ei saa missään nimessä varastoida kaasupulloja kellarin kanahäkkitiloissa.

- Kaasu on ilmaa raskaampaa. Jos kaasupullo vuotaa, kaasu jää kellaritilojen lattioille eikä sitä saa tuuletettua pois, sanoo Pirkanmaan pelastuslaitoksen palotarkastusinsinööri Tapio Stén.

Väärällä varastoinnilla voi olla vakavat seuraukset.

- Räjähdysriski on tietysti olemassa vuototilanteessa. Jos tiloihin on vuotanut nestekaasua, se on hyvin räjähdysherkkää. Pienikin kipinä aiheuttaa räjähdyksen ja syttymisen. Tämä voi johtaa tietysti henkilövahinkoihin ja ainakin isot omaisuusvahingot voivat olla seurauksena, Stén sanoo.

Käyttöohjeet eivät ihan aina auta

Nestekaasun aiheuttamia tulipaloja on 5-10 vuosittain. Nestekaasupullot ovat kuitenkin turvallisia, kun noudattaa käyttöohjeita. Kaasugrillin käyttöohjeet saattavat tosin olla käännösohjelmalla tuotettua kieltä, josta on apua ainoastaan aivojumppaan.

- Käyttöohjeet saattavat näyttää suomelta, mutta eivät välttämättä kerro maallikolle mitään siitä, miten kaasupulloa pitäisi käyttää ja säilyttää. Maahantuojan pitäisi tuntea vastuunsa ja toimittaa ymmärrettäviä ohjeita, palotarkastusinsinööri Tapio Stén sanoo.