Päivät pimenevät - kirkasvalolamput kaivetaan jälleen esille

Pimenevät päivät saavat ihmiset miettimään kaamosmasennuksen oireiden torjumista. Kirkasvalolamppuja pengotaan parhaillaan kaappien nurkista ja moni luultavasti miettii sen ensimmäisen hankkimista.

Kotimaa
Kirkasvalolamppu
Puolen tunnin valohoito viitenä päivänä viikossa tuo tuloksia jo ensimmäisen viikon aikana.Matti Sunnari / Yle

Kun valon määrä vähenee, se aiheuttaa ihmisessä monenlaisia oireita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan unen tarve kasvaa, mutta samalla unenlaatu heikkenee. Lisäksi makeannälkä kasvaa ja paino pyrkii nousemaan talvea kohden.

Partosen mukaan kirkasvalohoito on tutkitusti yksi tehokkaimmista keinoista lieventää kaamosmasennuksen oireita.

– Sitä on tutkittu Suomessa ja maailmalla 80-luvulta lähtien ja kyllä, kirkasvalohoito on tehokas kaamosmasennuksen hoidossa. Valo vaikuttaa silmien kautta suoraan hermosoluihin, jotka muodostavat ihmisen sisäisen kellon, Partonen toteaa.

"Tärkeintä on säännöllisyys"

Kaamosmasennuksen oireet alkavat tavallisesti syys-lokakuun aikana. Jo aiemmin oireista kärsinyt osaa ennakoida suurinpiirtein, milloin oireet alkavat. Kirkasvalohoidon voi aloittaa yksi tai kaksi viikkoa aiemmin ja näin ennaltaehkäistä oireet.

Hoidon vaikutukset näkyvät jo ensimmäisen viikon aikana.

Tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan hoidossa tärkeintä on säännöllisyys

– Kirkasvalohoitoa suositellaan nautittavan joka aamu, mutta vähintään viitenä päivänä viikossa. Tehokkainta hoito on aamukuuden ja -kymmenen välillä. Hoidon vaikutukset näkyvät jo ensimmäisen viikon aikana.

Tarkista merkintä "pilipalivehkeen" varalta

Kirkasvalolamppujen hintahaitari vaihtelee alle sadasta eurosta lähes 300 euroon. Partosen mukaan valaisimessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota hoitoetäisyyteen.

CE-merkintä kirkasvalolampun paketin kyljessä.
CE-merkintä ja sen viereinen numerosarja takaa, että kirkasvalolamppu on hyväksytty lääkinnälliseksi laitteeksi.Aleksi Pohjola / Yle

– Kannattaa vertailla näitä hoitoetäisyyksiä. Miellyttävintä valossa on istuskella silloin, kun laitteen ja ihmisen väliin mahtuu esimerkiksi avaamaan sanomalehden, Partonen vinkkaa.

Kaupoissa on tarjolla monenlaisia lamppuja. Varmistaakseen, että kyseinen tuote ei ole niin sanottu "pilipalivehje", kannattaa tarkistaa paketin kyljestä, näkyykö siellä CE-merkintä ja nelinumeroinen tunnusluku.