Murtomaarealismin mestari esittäytyy Torniossa

Inarilaissyntyinen Pekka Hermanni Kyrö on maalannut yli 40 vuotta. Tämän kunniaksi Aineen taidemuseolla järjestetään retrospektiivinen näyttely taiteilijan töistä, joiden skaala yltää luontoaiheista muotokuviin.

Kotimaa
Pekka Hermanni Kyrö
Pekka Hermanni Kyrö rakensi näyttelyään torstaina Aineen taidemuseollaAapo Kukko / Yle

Aineen taidemuseolla järjestetään Pekka Hermanni Kyrön yli 40 vuotta kestäneen taiteilijauran kunniaksi taidenäyttely. Avajaiset ovat perjantaina ja torstaina viimeisiä tauluja aseteltiin vielä paikoilleen. Näyttelyn vanhimmat teokset ovat vuodelta 1970 ja tuoreimmat parin päivän takaa. Kyrön mukaan hän sai nuorena vaikutteita monelta eri suunnalta.

- Olen piirtänyt lapsesta asti ja aloitin sitten maalaamisen myöhemmin. 70-luvun alussa vaikutti nuoren miehen filosofiaan underground ja varsinkin Dali, jonka vaikutus näkyi minun ja monen muun nuoren taiteilijan töissä. Varsinaisessa ammatillisessa mielessä monet suuret renessanssi- ja hollantilaismaalarit toivat vaikutteita, esimerkkeinä Da Vinci, Rembrandt ja Van Gogh. Kotimaisista kulta-ajan maalareista Gallen-Kallela, Edelfelt ja Järnefelt kiehtoivat myös, Kyrö kertoo.

Kyrö maalaa teoksensa paikan päällä ja hänen tyylistään on käytetty ilmausta murtomaarealismi. Taiteilijan mukaan tämän takana ei ole kummempaa filosofiaa. Kyrö ei kuitenkaan tuomitse internetin kuvapankkeja ja muita referenssilähteitä.

- Hammastunturin laella maalasin umpilumessa rakastamaani maisemaa ja siellä lanseerasin tämän termin. Työ tehdään paikan päällä, ei siinä sen kummempaa historiaa ole takana.

- Se voi ehkä perustua laiskuuteen, kun ei viitsitä lähteä enää ulos. Se on kuitenkin nykyaikaa ja hyväksyttävää, enkä ota siihen enempää kantaa. Minä teen tällä tavalla töitä ja muut tekee muulla lailla, Kyrö hymyilee.

Poro ihmisen vertaisena

Kyrö on tunnettu myös poroaiheisista maalauksista. Kiinnostus näihin eläimiin juontaa juurensa jo pitemmän ajan takaa. Kyrö pitää poroa arvokkaana sekä älykkäänä eläimenä, joka on luontokappaleena ihmisen veroinen.

Poromaalaukset
Porot ovat yksi Kyrön läheisitä aiheista.Aapo Kukko / Yle

- Ivalossa tulin tutuiksi porojen kanssa, kun ne kulkivat pihan kautta ruokamaille. Aloin tutkia niitä enempi ja olin mukana muun muassa porotutkimuksessa. Tätä kautta tutustuin niiden anatomiaan ja sielunelämäänkin, ne ovat luonnonkappaleita kuten sinä ja minä. Poro on evoluutiollisesti ja kulttuurillisesti suuri eläin. Sitä pidetään myös tyhmänä, mutta kyllä evoluutio on rakentanut sen aika fiksuksi ja hyväksi.

Murtomaarealismista kiinnostuneille Kyrö neuvoo, että kannattaa perehtyä klassiseen koulutukseen sekä anatomisen piirustustaidon kartuttamiseen. Varmuuden kasvaessa voi toteuttaa itseään enemmän ja vapaammin.

-Olen saanut klassisen koulutuksen ja suosittelen sitä nuorillekin. Opiskelu lähtee mallista piirtämisestä ja se tuo varmuutta. Sitten kun on opittu aakkoset, voi tehdä mitä vain. Maailma on silloin auki, toteaa Kyrö.

Pekka Hermanni Kyrön retrospektiivinäyttelyn avajaiset ovat perjantaina 27.9 klo 18 Aineen taidemuseolla Torniossa. Näyttelyn avaa Lapin taidetoimikunnan varapuheenjohtaja Matti Kaarlejärvi. Kyrön kanssa voi kuitenkin tavata museolla jo 17.15.

Aapo Kukko / Yle Perämeri