Meppi: EU ei jaa koirantapporahoja

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) on ottanut kantaa Romanian kulkukoirien surmaamiseen. Ongelmaan ei ole yksiselitteistä ratkaisua, mutta Pietikäinen uskoisi seuraeläindirektiivistä olevan apua.

Ulkomaat
Kulkukoiria
Daniela Ilie

Euroopan parlamentin eläinten suojelua ja hyvinvointia koskevan yhteisön varapuheenjohtajana toimiva Pietikäinen lähetti yhteisön nimissä Romanian presidentille Traian Băsesculle kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa presidenttiä pyydettiin estämään kulkukoirien joukkotuhoamisen mahdollistava laki.

Vetoomus ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta.

- Tämä kysymys herättää tunnereaktioita suuntaan ja toiseen, Sirpa Pietikäinen sanoi Yle Uutisille.

- Yhdessä vaakakupissa ovat eläinten ystävät ja eläinten hyvinvointi. Toisessa taas ovat rabiestapaukset, ihmisten turvallisuus ja koirien hyökkäykset.

Romaniassa uutisoitiin syyskuun alussa neljävuotiaasta lapsesta, joka kuoli koirien raatelemana.

- Tiedot vain ovat kovin ristiriitaisia. Julkisuudessa on liikkunut monia versioita siitä, aiheuttivatko kuoleman ylipäätään koirat, Pietikäinen sanoi.

Apua uudesta direktiivistä?

Rescueyhdistys Kulkurit ry työskentelee kulkukoira- ja -kissapopulaatioiden vähenemiseksi sekä olemassa olevien eläinten olojen ja kohtelun parantamiseksi. Yhdistyksen mukaan Romaniassa käytetään epäsuorasti myös EU:n rahaa koirien joukkolahtaamiseen.

- Romanian kulkukoiraongelman ratkaisuun ei ole suoraa vastausta. Olen kyllä kuullut puhuttavan korruptiosta Romanian koirakysymyksen yhteydessä, mutta sitä ei suoranaisesti ole pystytty todistamaan. Romanialle on myönnetty rahoitusta eri hankkeisiin, mutta EU ei jaa koirantapporahoja, Pietikäinen toteaa.

Pitäisikö Romaniassa tehdä erillinen tilintarkastus tässä koirakysymyksessä?

- Tarkastus EU:n varojen käytöstä tulisi tehdä moneen eri jäsenmaahan. Euroopan tilintarkastustuomioistuimen mukaan moni EU:n rahoittama silta on jäänyt rakentamatta.

Pietikäisen mukaan paras tapa ratkaista kulkukoiraongelma on sterilisaatio. EU:lla ei kuitenkaan ole työkaluja Romanian auttamiseksi, vaikka Lissabonin sopimus kattaa pykälän eläinten hyvinvoinnin huolehtimisesta.

- Olemme tivanneet komissiolta viisi vuotta seuraeläindirektiiviä. Se mahdollistaisi pentutehtailun lopettamisen, eläinten myyntilupien valvomisen ja sirutus tulisi pakolliseksi. Lisäksi komissio voisi direktiivin perusteella suunnata rahaa esimerkiksi romanialaisten kulkukoirien sterilisointiin ja valvoa sen toteutumista.