Ruotsalaistutkimus: Punkin purema voi laukaista liha-allergian

Ruotsalaistutkimuksen mukaan punkin purema voi laukaista allergian punaiselle lihalle. Tukholman Södersjukhusetissa on tunnistettu 50 tapausta, jossa potilas on saanut liha-allergian punkin pureman seurauksena. Oireet vaihtelevat nokkosihottumasta anafylaksiaan eli äkilliseen, hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Suomalaistutkija pitää tietoa yllättävänä, mutta ei mahdottomana.

Kuva: Yle

Punkin puremat voivat aiheuttaa borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan ne voivat myös laukaista allergian punaiselle lihalle.

– Kuulostaa todella yllättävältä, punkkitutkija Antti Vaheri Helsingin yliopistosta sanoo. Hän ei kuitenkaan pidä tietoa mahdottomana.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan potilaat ovat saaneet punaisen lilhan syömisestä allergiareaktioita nokkosihottumasta anafylaksiaan, äkilliseen, hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Potilaiden kasvot ovat punehtuneet ja turvonneet. Lisäksi heillä on ollut vatsaoireita, kuten pahoinvointia, ripulia ja vatsakipuja.

– Meillä on 50 potilasta, joilla olemme todenneet liha-allergian punkin pureman jälkeen, ylilääkäri ja allergologian erityislääkäri Maria Starkhammar Tukholman Södersjukhusetista sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

"Yhteys on voimakas"

Lähes puolet on saanut anafylaksian, äkillisen ja hengenvaarallisen allergisen reaktion, joka aiheuttaa hengenahdistusta ja verenpaineen laskua. Tutkijoiden mukaan he ovat pystyneet todistamaan liha-allergian yhteyden punkin puremaan.

– Yhteys on hyvin voimakas ja uskon, että löydämme lisää tapauksia, kliinisen immunologian professori Marianne van Hage Solnan Karoliinisesta instituutista sanoo.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan punkkien vatsasuolistokanavassa on entsyymi alfa-galaktosidaasia. Sitä on nelijalkaisissa nisäkkäissä, mutta ei ihmisissä tai apinoissa, ja tutkijat ovat todentaneet sen yhteyden liha-allergiaan.

Suomalaistutkija uskoo, että entsyymiä voi olla punkin syljessä.

– Punkin sylki, joka on ainoa, mikä punkin puremassa siirtyy. Se on kuin apteekki. Siellä on ties mitä, mitä punkki on miljoonien vuosien kehityksen aikana kehittänyt, punkkitutkija Antti Vaheri sanoo.

– On täysin mahdollista, että siellä on tällainen galaktosidaasi, hän toteaa.

Ruotsalaistutkijat löysivät ensimmäiset tapaukset vuonna 2009. Heidän mukaansa potilaat ovat kehittäneet allergian punaiselle lihalle, kuten naudan-, sian- ja lampaanlihalle.