Lapin AMK sinetöi viestinnän koulutuksen lopettamisen

Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus hyväksyi torstaina toimilupahakemuksen, joka sisältää viestinnän koulutuksen lopettamisen Torniosta. Kemistä lakkautetaan tuotantotalous ja Rovaniemeltä englanninkielinen informaatiotekniikka.

Kotimaa
Viestinnän opiskelijoita Torniossa
Jarno Tiihonen / Yle

Tuntikausia päätöstä torstaina hionut ammattikorkeakoulun hallitus ei siis lähtenyt muuttamaan johdon alkuperäistä esitystä, vaikka juuri viestinnän koulutuksen lopettamisen perusteet ehdittiin kyseenalaistaa isoon ääneen sekä Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun henkilöstön että viestinnän opiskeilijoiden taholta.

Hallituksen päätös ei ollut yksimielinen, vaan päätös nuijittiin pöytään äänin 5-2. Kemi-Tornion koulutuskuntayhtymä Lappian johtaja Virpi Lilja ja Tornion kaupunginjohtaja Raimo Ronkainen olisivat mieluummin lakkauttaneet Tornion kulttuurialalta kuvataiteen viestinnän sijaan.

- Nämä ovat vaikeita asioita. Tosiasia on kuitenkin se, että kulttuurialan resurssit laskevat vuoteen 2016 mennessä 1,4 miljoonalla eurolla. Tulomenetysten päälle viestinnän säilyttäminen tietäisi 300 000 - 400 000 euron menoerää, toteaa Lapin ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja, Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Ensi vuonna aloittavan uuden Lapin ammattikorkeakoulun säästötarve on kaikkiaan noin viisi miljoonaa euroa. Toimilupahakemuksessa myös Rovaniemen luonnonvara-alan agrologikoulutus on mainittu ehdollisena. Sekin lakkaa, mikäli ministeriö ei myönnä sille erillisrahoitusta.

Lakkautettavien koulutusohjelmien aloituspaikat kohdennetaan uudelleen vahvistamaan Kemin kaivosinsinöörikoulutusta ja Tornion liiketalouden ja kuvataiteen koulutusta.

Kova paikka Torniolle

Viestinnän amk-opetuksesta tulee jatkossa vastaamaan Pohjois-Suomessa Oulun ammattikorkeakoulu. Torniolle jako on kova paikka koulutuksen taustaakin ajatellen. Medianomeja, sittemmin monimediaosaajia, ryhdyttiin aikanaan kouluttamaan pohjoisessa ensimmäisenä juuri Torniossa.

Torniosta valmistuneet osaajat ovat sijoittuneet hyvin. Tässä pelissä Tornio kuitenkin hävisi, vaikka henkilöstö ja opiskelijakunta yrittivätkin kääntää kelkkaa toiseen suuntaan. Ensi vuonna Lapissa ei enää ole aloituspaikkoja tähän koulutukseen.

Ammattikorkeakoulun johto oli sitä mieltä, että koulutus ei vedä tarpeeksi hyvin, eikä opiskelijoiden valmistumisprosentti ole tarpeeksi korkea. Yksi perusteista oli myös se, että valmistuneet sijoittuvat töihin pääasiassa etelään, joten maakunnan työvoimatarvetta mediaosaajat palvelevat vain niukasti.

Toimilupahakemus jätetään nyt opetusministeriölle. Valtioneuvosto myöntää toimiluvat joulukuussa.