Iran haluaa sopia ydinohjelmastaan vuodessa

Yhdysvallat ei aio poistaa pakotteita ilman todistettavaa kehitystä ydinkiistassa. Yhdysvallat vaatii Irania avaamaan rikastamonsa asetarkastajille.

Ulkomaat

Iran on ehdottanut ydinohjelmaansa koskevan sopimuksen täytäntöönpanoa vuoden aikana, sanoi korkea-arvoinen yhdysvaltalaisviranomainen varhain perjantaina Suomen aikaa. Viranomainen kertoi asiasta sen jälkeen kun Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif tapasivat YK-kokouksen yhteydessä.

Ulkoministeri Zarif sanoi tapaamisen jälkeen, että Iran aikoo vaatia kaikkien pakotteiden poistamista lopuksi. Kerry kuitenkin sanoi, ettei pakotteita poisteta ilman todistettavaa, luotettavaa ja läpinäkyvää kehitystä. Kerry vaati Irania avaamaan Fordowin uraanirikastamon välittömästi YK:n ydinasetarkastajille.

Kerry ja Zarif tapasivat torstai-iltana kahden kesken puolen tunnin ajan. Tätä ennen he olivat osallistuneet tapaamiseen, jossa oli lisäksi ulkoministerit Britanniasta, Venäjältä, Kiinasta, Ranskasta ja Saksasta. Tapaamista johti EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton. Sama joukko kokoontuu lokakuun puolivälissä Genevessä, jossa Iranin ydinohjelmaa koskevat neuvottelut jatkuvat.

Iranin ydinohjelmasta on neuvoteltu vuodesta 2006 saakka. Länsimaiden mukaan Iran kehittelee ydinasetta, Iran puolestaan on vakuuttanut ydinohjelman olevan rauhanomainen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters