Lehti: Syyrian kemialliset aseet ehkä tuhottavissa uskottua helpommin

Lehden mukaan Yhdysvallat ja Venäjä arvioivat, että aseista suurin osa ei ole valmiina taistelukäyttöön, vaan nestemäisinä esiasteina ja siten helpommin tuhottavissa.

Ulkomaat

Syyrian kemialliset aseet saattavat olla helpommin tuhottavissa kuin aiemmin on arvioitu, kirjoittaa The Washington Post -lehti. Sen mukaan Yhdysvallat ja Venäjä uskovat, että suurin osa Syyrian kemiallisista aseista ei ole valmiina taistelukäyttöön, vaan helpommin tuhottavassa muodossa.

Lehden tietoonsa saaman Yhdysvaltain ja Venäjän salaisen arvion mukaan Syyrian kemiallisista aseista suurin osa on nestemäisinä esiasteina olevia hermokaasuja. Paitsi että niitä on helpompi tuhota, hallituksen on myös vaikeampi piilottaa niitä ja terroristien vaikeampi varastaa.

Yhdysvallat ja Venäjä arvioivat, että koko Syyrian kemiallisten aseiden varasto voitaisiin tuhota yhdeksässä kuukaudessa, jos Syyrian hallitus pitää lupauksensa aseiden luovuttamisesta kansainvälisille tarkastajille, kaksi raporttiin perehtynyttä lähdettä kertoo The Washington Postille.

Tietoja pitävät rohkaisevina lehden haastattelemat asiantuntijat, jotka eivät ole perehtyneet salaiseen arvioon. He toteavat, että aseisiin käytettäviä kemikaaleja on paljon helpompi tuhota kuin esimerkiksi taisteluvalmista nestemäistä hermokaasu sariinia tai jo myrkyllä ladattuja taistelukärkiä.

Kemiallisten aseiden tuhoamista Yhdysvalloissa aikoinaan valvoneen Battele-yhtiön edustaja Michael Kuhlman toteaa, että tällöin kemikaalit ovat vaarallisia ja syövyttäviä mutta eivät kuitenkaan vielä hermokaasuja.

Ennen kuin esimerkiksi sariinia voidaan ladata raketteihin, pommeihin tai tykistökranaatteihin kahta kemiallista yhdistelmää sekoitetaan erikoislaitteistolla.

Aseriisuntaa edistävän Arms Control Associationin johtaja Daryl Kimball toteaa, että jo tuhoamalla yhden yhdistelmän tai erikoislaitteiston Syyrialta voidaan viedä kyky käyttää kemiallisia aseita.

Syyrialla uskotaan olevan noin tuhat tonnia kemiallisia taisteluaineita. Noin 30 prosentin arvioidaan olevan sinappikaasua, mutta loppuosan enimmäkseen hermokaasuja.

Syyria on luvannut luopua kemiallisista aseistaan ensi vuoden puoliväliin mennessä. Syyria hyväksyi Venäjän ehdotuksen kemiallisisten aseidensa hävittämisestä välttääkseen Yhdysvaltain harkitsemat iskut. Yhdysvallat aikoi rangaista Syyrian hallitusta Damaskoksen lähellä tehdystä sariini-iskusta, jonka oppositio väittää hallituksen tehneen.

YK-tarkastajat löysivät paikalta näyttöä sariinin käytöstä, mutta eivät ottaneet kantaa iskun tekijään. Syyrian hallitus kiistää syyllisyytensä.

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan pian äänestävän aseiden tuhoamista koskevasta päätöslauselmasta. Varhain torstaina kerrottiin, että neuvoston viisi pysyvää jäsenmaata ovat päässeen sopimukseen päätöslauselmaluonnoksesta.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP