Rabies pysynyt Suomessa hyvin kurissa

Raivotautiepidemioita ei ole Suomessa ollut sitten 1980-luvun lopun. Lauantaina vietettävä kansainvälinen rabiespäivä muistuttaa kuitenkin, että pahimmillaan kuolemaan johtavaa tautia ei ole vielä selätetty.

Kotimaa
Olipas herkkua!
Pauli Kemppainen

Edellinen rabiesepidemia oli 80-luvun lopulla Kaakkois-Suomessa, missä supikoira levitti tautia kymmeniin eläimiin. Tuolloin muun muassa Ruotsi ja Norja tiukensivat kovalla kädellä Suomesta tulevien eläinten tuontirajoituksia.

- Ilmoituksia rabies-epäilyistä tulee tietysti toisinaan, mutta Suomen sisällä epidemioita ei ole ollut. Riskitapaukset liittyvät ulkomailta tuotuihin eläimiin, kertoo Lapin läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen.

Rokotus raivotautia vastaan on pakollinen metsästys- ja näyttelykoirille sekä ulkomaille matkustaville koirille ja kissoille. Taudin vaarallisuuden vuoksi rokotetta suositellaan laajemminkin. Rabiesta tavataan jatkuvasti Suomen lähialueilla Venäjällä, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

- Koiranomistajan on erityisen tärkeä huolehtia koiran tunnistetiedoista, jos koira liikkuu itärajan tuntumassa, koska Venäjä on rabieksen riskialuetta, Pirkko Pirinen sanoo. Jos rajavyöhykkeeltä tavataan irtokoira, se tarkastetaan puremien varalta ja tarvittaessa laitetaan eristykseen.

Rabiespäivä muistuttaa vaarasta

Suomen kaakkoisrajalla tehdään edelleenkin pienpetojen syöttirokotuksia. Luonnonvaraisten eläinten rokottaminen on ensisijainen toimi villieläinten raivotaudin hävittämisessä.

Lauantaina vietettävä kansainvälinen rabiespäivä muistuttaa taudin vaarallisuudesta. Rabies on virustauti, joka tarttuu eläimen puremasta toiseen eläimeen. Tauti tarttuu myös ihmiseen ja johtaa kuolemaan, ellei hoitoa aloiteta pian pureman jälkeen.

Rabiespäivä on myös vuosittainen muistutus lemmikkieläinten omistajille rokottaa eläimensä raivotautia vastaan. Päivä muistuttaa myös lemmikkien maahantuojien vastuuta ihmisten ja eläinten turvallisuudelle.

Maailman rabiespäivää koordinoi voittoa tavoittelematon organisaatio Global Alliance for Rabies Control. Ensimmäisen kerran rabiespäivää vietettiin vuonna 2007.

Kansainvälistä rabiespäivää vietetään joka vuosi syyskuun 28. päivänä. Päiväksi otettiin Louis Pasteurin kuolinpäivä, koska hän yhdessä kollegansa kanssa kehitti ensimmäisen tehokkaan raivotautirokotteen.