Hyppää sisältöön

Luottotietojen menettäminen sulkee monet ovet

Etelä-Savon ulosottovirasto saa vuosittain noin 80 000 uutta tapausta käsittelyyn. Velallisten määrä kasvaa vuosittain viiden prosentin vauhtia. Viraston asiakkaista noin 18 000 on yksityishenkilöitä.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

- Ulosotto-ongelmien syyt ovat yleensä siinä, että ihmisten elämäntilanne tai elämäntilanteen hallinta muuttuu. Esimerkiksi työttömyyden, sairastumisen tai vaikka avioerotilanteen vuoksi rahatilanne voi muuttua ja johtaa ongelmiin, kertoo Etelä-Savon ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti Seppo Ahonen.

Pikavipit yhä nuorien ongelmana

Vaikka pikavipeistä on paljon huonoja esimerkkejä, ja niiden vuosikorot ovat todella suuria, ovat nuoret jatkaneet niiden ottamista.

- Meille on tullut uusiksi asiakkaiksi tänä vuonna paljon parikymppisiä nuoria, jotka eivät aikaisemmin ole olleet velallisia. Heidän kohdallaan ovat usein syynä nämä julkisuudessakin paljon olleet pikavipit. Huolestuttavana piirteenä ovat myös erilaiset netissä pelattavat pelit, jotka edesauttavat velkaantumista, kertoo Ahonen.

- Erityisesti nuorten osalta tämä on hankala tilanne. Jos on maksamattomia laskuja ja velkaantumiseen suhtaudutaan hieman kevytmielisesti, niin myöhemmin siitä voi olla hankaluuksia esimerkiksi opiskelujen yhteydessä ja lainan saannissa. Jos luottotiedot menevät niin siinä voivat monet ovet sulkeutua, hän jatkaa.

Parempi tulevaisuus edessä?

Pellervon taloustutkimuksen mukaan Suomen talouden supistuminen on pysähtynyt kevään aikana ja talouskasvua tapahtuu paranevan maailmantalouden mukana.

- Toivon ja uskon, että näin tulee tapahtumaan. Silloin on meidän asiakkaiden helpompi hoitaa asioitaan, kun nämä työllistyvät ja esimerkiksi lainan saanti helpottuu. Tulevaisuudessa on valoa tunnelin päässä, Ahonen toteaa.