Rapakivimuodostelma, meri ja tuuri – Radio teki runon

Yle Kymenlaakson Radion kuuntelijat saivat perjantaina osallistua runontekoon. Kotkalaislähtöinen runoilija Olli Vainio kirjoitti kuuntelijoiden lähettämistä sanoista Kymenlaakso-aiheisen runon.

kulttuuri
Runo Kymenlaakson ylösnousemus
Olli Vainio: Kymenlaakson Ylösnousemus (klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi)Olli Vainio

Yle Kymenlaakson Radio teki perjantaiaamulla runon yhteistyössä kanavan kuuntelijoiden kanssa. Runoilija Olli Vainio keräsi kuuntelijoilta Kymenlaaksoon liittyviä sanoja. Ainoa rajoitus oli, että sanat eivät saa olla nimiä, eivätkä yrityksen mainoksia, ja niiden pitää olla suomenkielisiä.

Sanoja tuli tekstiviestitse, lähetysikkunan ja Facebookin välityksellä yhteensä 17 kappaletta.

- Kaikki sanat tulivat käytettyä. Runossa on kuusi säkeistöä, sillä mitä enemmän sanoja tulee, sitä laajempaa kokonaisuutta rakennetaan, Vainio kertoo.

Osa sanoista, kuten joki, satama ja moottoritie, oli suhteellisen vaivatonta saada runoon mukaan. Haastaviakin sanoja tuli.

- Ylösnousemus, rapakivimuodostelma ja taidekakut. Kuuntelijoiden lähettämistä sanoista näkyi, miten tärkeää vesi on kymenlaaksolaisille. Olen itsekin tänä vuonna rakastunut mereen, joten oli mukava nähdä monia joki- ja meriaiheisia sanoja, Vainio sanoo.

Valmis runo, ylläolevasta kuvasta luettavissa oleva Kymenlaakson ylösnousemus syntyi tunnissa. Vainio keskusteli sanojen lähettäjien kanssa ja keräsi sanat kokoon.

- Kaikkeen jännitykseen ja paniikkiin nähden runosta tuli pakottamaton. Näissä on yleensä vaarana, että lopputulos on naiivi rallatus. Tässä on sellaista, mitä halusinkin Kymenlaaksoon liittyen saada aikaiseksi.