1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Karisma on monen ominaisuuden summa

Maaretta Tukiaisen lokakuussa julkaistava kirja käsittelee karismaa, muinaisten "kauhuelokuvien" siivittämänä.

kulttuuri
Kirjan kirjoittanut Maaretta Tukiainen
moodit.fi

Tukiaisen kirjan nimi on "Egosta fantasmagoon -tie karismaattiseen itseesi". Fantasmago on terminä monelle vieras. Se juontaa juurensa kauhuelokuvan esimuodosta.

Ennen liikkuvan kuvan keksimistä heijastettiin taikalyhdyillä pelottavien hahmojen kuvia seinälle. Seuraava askel oli fantasmagoria, jossa valon lähteitä liikuteltiin ja näin hahmot saatiin astetta pelottavammiksi.

- Tätä ajatusta on myös kirjassa. Meissä jokaisessa on sellaisia puolia, jotka mielellään laitetaan niin sanotusti kellarin puolelle, eikä niitä haluta näyttää muille. Voisimme niitä kuitenkin heijastella esiin fantasmagorian tavoin ja ottaa ne osaksi meidän persoonaa. Fantasmago taas on termi meidän aidolle minäkuvalle, sellaiselle karismaattiselle minälle, joka meistä kaikista löytyy, Tukiainen kertoo.

Mitä karisma on?

Tukiainen sanoo, että karisma on oikeastaan sivutuote, joka vapautuun käyttöömme silloin, kun tunnemme itsemme kokonaisena ihmisenä. Sellaisena kuin oikeasti olemme. Uskaltaisimme tuoda heikkoutemme ja haavamme esille.

- Hyväksyisimme kokonaisen minuutemme, silloin olisimme fantasmagon tilassa. Karisma vapautuisi tuolloin valtavana määränä meidän käyttöön.

Tukiaisen mielestä jokainen ihminen on karismaattinen, silloin kun hän on läsnä. Monesti kuitenkin stressi ja kiire vievät kiinnostuksen siitä hetkestä, jossa on.

Dalai Lamaa pidetään yleisesti karismaattisena, kuten myös Nelson Mandelaa ja Barack Obamaa.

- He ovat vaikutusvaltaisia hahmoja, jotka pystyvät ison yleisön edessä olemaan erittäin voimakkaasti läsnä. Näin he saavat meidät muut uskomaan siihen, mitä he puhuvat.

Karisma on hyvän johtajan ominaisuus

Karismaattinen johtaja pystyy luomaan vision, kuvan jostain paremmasta tulevaisuudesta, johon haluamme lähteä mukaan.

- Esimerkiksi Winston Churchill sanoi aikaan "Your country needs you!", Barack Obama "Yes we can!", ja kyllähän suomessakin on poliitikkoja, joiden sutkaukset jäävät elämään korvamadon lailla. Karisma on siis myös sitä, että pystyy kiteyttämään olennaisen.

Silloin kun ihmisellä on kyky puhua kannustavasti ja innostavasti, saada uskomaan muutokseen. Sellainen johtaja saa meidät mukaan, Tukiainen summaa.

TV-työ ja karismaattiset ihmiset

Maaretta Tukiainen toimi vuoteen 2010 asti SubTV:n kanavajohtajana. Uransa aikana hän törmäsi monesti tilanteeseen, jossa etsittiin lumovoimaisia esiintyjiä televisioon.

- Esimerkiksi erilaisiin tosi-tv -ohjelmiin hahmojen etsiminen on välillä melkoista karismabingoa. Mietitään ihmisten aitous ja kiinnostavuus. Koska ne, jotka ovat aitoja, ovat kiinnostavia. He uskaltavat sanoa mielipiteensä ääneen. Eivätkä he salaa esitä jotain muuta. Hahmo joka liikkuu vapaasti ja uskaltaa vähän hölöttää, se kiinnostaa katsojia.

Karisman eri ulottuvuudet

Tukiaisen mukaan todellinen minuus muodostuu kahdeksasta eri ominaisuudesta, niitä ovat mm. ulottuvuus, oman haavoittuvuuden paljastaminen ja myötätunto muita ihmisiä kohtaan. Lokakuussa julkaistavassa kirjassa onkin karismatesti, jolla voi mitata omia ominaisuuksiaan.

Lue seuraavaksi