Mätäjoen vesi kirkasta - joki toipuu liuotinpäästöstä

Mätäjoki on toipumassa toukokuussa sattuneesta liuotinpäästöstä. Joesta on poistettu syyskuussa merkittävä kalojen vaelluseste, kun golfkentän vedenottoaltaan pato muutettiin koskeksi. Lauantaina jokea kunnostetaan jälleen talkoissa.

Kotimaa
kuollut taimen joessa
Jarno Virtanen / Yle

Helsingin perhokalastajat ry:n johtokunnan jäsen Pekka Lindbladin mukaan joki on toipumassa viimekeväisestä kaloja runsaasti tappaneesta liuotinpäästöstä.

- Kävin eilen siellä viimeksi. Siellähän näyttää hyvältä, vesi on kirkasta. Se on joki- ja puroympäristönä nätti paikka. Verrattuna viime toukokuuhun jolloin paikka näytti karmealta. Kuollutta kalaa oli jokapuolella.

Merkittävä nousueste on historiaa

Päästön aiheuttaja Teknos Oy on syyskuussa teettänyt joella merkittävän vaellusesteen poiston, kun golfkentän vedenottoaltaan pato muutettiin 20 metriä pitkäksi koskeksi.

Toivottavasti meressä on hengissä näitä joessa syntyneitä poikasia, jotka olisi tänä syksynä ensimmäistä kertaa sukukypsiä.

Pekka Lindblad

Tämä mahdollistaa merivaellukselle lähteneiden taimenten paluun talkootyönä tehdyille lisääntymisalueille.

- Toivottavasti meressä on hengissä näitä joessa syntyneitä poikasia, jotka olisi tänä syksynä ensimmäistä kertaa sukukypsiä. Toivotaan että kaikkia ei ole kalastettu pois ja pääsisivät Mätäjokeen kudulle.

Lauantaina Mätäjoella urakoidaan jälleen kun perhokalastajat kunnostavat jokea.

Talkoissa sorasta tehdään taimenille kutupaikkoja ja kivistä niiden poikasille suojaisia elinalueita.