Puoli miljoonaa ihmistä koolla äiti Amman 60-vuotispäivillä

Intian yhteisöllisyys on kärsinyt keskinäisestä kilpailusta, sanoo äiti Amma.

Ulkomaat
Mata Amritanandamayi seuraajiensa ympäröimänä.
Mata Amritanandamayi seuraajiensa ympäröimänä.Reuters

Halaavana pyhimyksenä tunnettu intialainen Mata Amritanandamayi, tuttavallisemmin äiti Amma, täyttää tänään kuusikymmentä vuotta.

Syntymäpäiviä vietetään Amman synnyinsijoilla Amritapurissa, Keralassa. Arviolta puoli miljoonaa ihmistä kahdeksastakymmenestä maasta osallistuu juhlallisuuksiin.

Syntymäpäiväänsä Amma viettää, kuten jokaista päiväänsä, halaamalla ihmisiä. Puheessaan juhlayleisölle Amma painotti perinteisiä intialaisia arvoja. Hänen lapsuudessaan kylä oli yhteisö, jossa kaikki auttoivat toisiaan. Nykyään Intiassa ja monissa muissa maissa keskinäinen kilpailu uhkaa yhteisöllisyyttä, hän sanoo.

Intialaiset tuntevat Amman kehitysohjelmistaan. Hän ruokkii vuosittain kymmenen miljoonaa ihmistä ja on rakennuttanut kymmeniä tuhansia asuntoja. Amman sairaala ja yliopisto ovat vähävaraisille ilmaisia.

Syntymäpäivän yhteydessä julkistettiin Amman yliopistojen tuottamia keksintöjä. Korvakoruun tai sormukseen mahtuva turvanappi on kehitetty naisten turvallisuuden lisäämiseksi. Se syntyi reaktiona Intian suurkaupunkeissa viime aikoina tapahtuneisiin joukkoraiskauksiin. Turvanappi paikantaa uhrin ja hälyyttää poliisin tai perheenjäsenet apuun.

Heti syntymäpäiviensä jälkeen Amma lähtee Euroopan kiertueelle ja saapuu Suomeen viides lokakuuta.