1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Jänisruttotilanne otti loikan parempaan suuntaan

Keskipohjalaiset ovat säästyneet viime vuotta paremmin jänisrutolta. Pitkälti hyttysten pistosta leiviävää tautia on liikkeellä erityisesti ensimmäisiin pakkasiin saakka.

Terveys
metsäjänis kesäturkissa
Jari Flinck / Yle

Jänisruttoa on esiintynyt Keski-Pohjanmaalla selvästi viimevuotista vähemmän. Vasta-ainevarmistuksella on tänä vuonna todettu vain muutama tapaus, kun viime vuonna niitä oli 33.

Infektiolääkäri Marko Rahkosen mukaan tartuntojen määrä vaihtelee jäniskannan mukaan. Tätä vuotta hän pitää tavanomaisena, koska normaalisti vasta-ainevarmistuksella todetaan vuosittain 0-5 tapausta. Huippuvuosina niitä voi olla yli 30.

Jänisrutto voi tarttua selkärankaisesta eläimestä ihmiseen, mutta pääasiassa se on eläinten tauti. Ihminen saa tartunnan yleisimmin hyttysen pistosta, joka aiheuttaa yleensä kuumeen, pistokohtaan kehittyvän paikallisen haavauman ja tulehduksen läheisissä imusolmukkeissa.

– Hyönteisten lisäksi tartunnan voi saada myös esimerkiksi, jos ihminen käsittelee bakteerin saastuttaman eläimen lihaa, Rahkonen kertoo.

Jänisrutto voidaan todeta vasta-ainevarmistuksen lisäksi myös kliinisen kuvan, kuten kuumeen ja märkivän haavan, perusteella.