Kilpailuvietti vetää aikuisenkin karting-radalle

Kartingia pidetään pääasiassa lasten ja nuorten lajina, mutta Vaasassa ovat myös aikuiset miehet innostuneet siitä. Kymmenkunta miestä kokoontuu parikin kertaa viikossa ajamaan kilparadalle. Tarkoituksena on aloittaa kilpailutoimintakin ensi vuonna.

Kotimaa
Joni Nieminen vauhdissa Vaasan Pitkämön radalla.
Joni Nieminen vauhdissa Vaasan Pitkämön radalla.Yle/Merja Siirilä

Vaasan urheiluautoilijoiden Pitkämön rata ei ole sateisena iltanakaan hiljainen. Vaikka vettä sataa ovat sekä aikuiset että juniorit tulleet ajamaan. Toki alla pitää olla sadekelin renkaat ja tosiharrastajalta sellaiset löytyykin. Yksi sadekelin renkaat mutta myös innostuksen kartingiin omistava aikuinen on Joni Nieminen. Hän on ajanut kartingia muutaman vuoden ja poikakin innostui isän harrastuksen myötä samaan lajiin.

- Kyllä me käydään kolme neljää kertaa viikossa täällä radalla. Kaksi kertaa viikossa pyritään käymään ainakin niin pojalla pysyy tatsi ajamiseen, sanoo Nieminen.

Puolitosissaan radalle

Aikuisten miesten porukka koostuu reilusta kymmenestä innokkaasta ja ajamassa käydään pari kertaa viikossa. Miehet ovat Vaasasta ja lähikunnista ja osa on ajanut jo vuosia. Harjoitusillat sujuvat niin ajamisen kuin leppoisan juttelunkin merkeissä. Tosin ajamiseen suhtaudutaan tosissaan tai ainakin vähintään puolitosissaan, sillä miehet ovat suunnittelemassa kilpailutoiminnan elvyttämistä aikuisillekin.

- Katotaan ensi vuonna jos lähtisi pikkuisen enemmän kilpailutoimintaa tässä Pohjanmaan alueella käyntiin. Se olisi mukavaa niin pääsisi ajamaan ja vähän eri ratoja kiertämään, sanoo Nieminen.

Harrastajia riittää

Tarkkaa maanlaajuista aikuisharrastajamäärää ei ole tiedossa, mutta Joni Nieminen arvelee määrän olevan aika korkea, sillä Rotax-luokka, jota Nieminenkin ajaa on maailmanlaajuinen luokka. Junioreiden autoista aikuisten autot eroavat monella tapaa.

- Meillä on nestejäähdytteinen moottori ja tehoja on vähän enemmän, että se on tehokkaampi laite. Se on Rotaxin 125-kuutioinen moottori, millä me pääasiassa ajellaan, kertoo Nieminen.

Naisia karting-auton ratissa ei ainakaan Vaasan radalla ole vielä näkynyt. Tyttökuskeja sen sijaan aina silloin tällöin on radalla ajamassa.