1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maa- ja metsätalousministeriö esittää lievää leikkausta lohikiintiöön

Ympäristöministeriö on eri mieltä kalastuskiintiön perusteista. Ensi tai seuraavalla viikolla Suomen kantaa muovataan EU-ministerivaliokunnassa.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää ensi vuodelle Suomen lohikiintiöksi Itämerellä 103 000 lohta, mikä on 5 000 lohta vähemmän kuin EU-komission ehdotus. Ensi vuoden kalastuskiintiöistä päätetään myöhemmin syksyllä EU:ssa.

Ministeriön esitys on 25 000 lohta suurempi kuin Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n tieteellinen neuvonanto. ICES:n suosituksen mukaan Itämerellä ei pitäisi kalastaa enempää kuin 78 000 lohta.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan ICES:n suosituksesta on vähennetty arvio salakalastuksesta. Ilman vähennystä ICES:n neuvo olisi 109 000 lohta eli sama kuin komission ehdotus, ministeriö sanoo tiedotteessa.

Ympäristöministeriön mielestä ICES:n suosituksista ei pitäisi lipsua missään tilanteissa.

MMM ei halua puolittaa Suomenlahden kiintiötä

Maa- ja metsätalousministeriö vastustaa komission ehdotusta leikata Suomen Suomenlahden lohikiintiötä 53 prosenttia. Ministeriön mukaan kiintiön pienentäminen ei elvyttäisi Viron villilohikantaa.

Viron jokien lohikannat ovat erittäin heikossa kunnossa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Viron lohet eivät kuitenkaan päädy Suomen rannikkokalastuksen saaliiksi.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi kiintiökantansa perjantaina. Ministeriön kanta oli lähtölaukaus seuraavien viikkojen poliittiselle väännölle kiistainalaisessa lohikysymyksessä.

Ensi tai seuraavalla viikolla Suomen kantaa muovataan EU-ministerivaliokunnassa, minkä jälkeen asia menee eduskunnan käsittelyyn.

Lohien nousu notkahti huippuvuodesta

Tornionjoki on Itämeren lohen tärkein kutujoki. Viime kesänä Tornionjokeen nousi runsaat 50 000 lohta, mikä on vajaat 10 000 vähemmän kuin huippuvuonna 2012.

Kaksi viime kesää ovat olleet lohen kannalta melko hyviä, sillä esimerkiksi vielä 2010 Tornionjokeen nousi alle 20 000 lohta.

Ympäristöministeriö haluaa vahvistaa lohikantaa ja se on ottanut tavoitteeksi, että Tornionjokeen nousisi lähivuosina 71 000 lohta.

Tavoitteeseen pääsy edellyttäisi ministeriön laskujen mukaan Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden kiintiön laskemista ensi vuonna noin 50 000 loheen eli alle ICES:n tieteellisen suosituksen.