1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kodinkoneetkin palavat loppuun – televisio paransi tapansa

Jopa puolet Suomen kodinkoneista aiheutuneista tulipaloista saa alkunsa uunista tai liedestä. Myös valaisimet ja kiukaat toimivat usein palon lähteinä. Taulutelevisio sen sijaan syttyy enää harvoin.

Kuva: YLE / Hanna Lintula

Pelastuslaitokset saavat tasaisin väliajoin tehtäväkseen sammuttaa palamaan syttyneitä kodinkoneita. Esimerkiksi Kymenlaakson alueella tapahtui vuonna 2012 yhteensä 240 rakennuspaloa tai rakennuspalovaaraa. Näistä kodinkoneista aiheutuneiden palojen osuus on noin 70.

Koko Suomessa tapahtuu vuosittain noin 2 200 sähköstä syttynyttä tulipaloa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan jopa puolet näistä saa alkunsa uuneista ja liesistä. Useimmiten laitetta on palon sattuessa käytetty väärin ja esimerkiksi ruoanvalmistus on aiheuttanut palon.

Kotioloissa yleisiä tulipalon lähteitä ovat myös valaisimet, joista aiheutuu vuosittain noin 250 paloa. Kiukaista alkunsa saa noin 150 paloa. Pienemmissä määrissä palon lähteinä toimivat pyykinpesukoneet, kylmälaitteet ja mikroaaltouunit.

Astianpesukone ja televisio syttyvät harvoin

Syyskuussa huomio kiinnittyi astianpesukoneisiin, kun Boschin ja Siemensin astianpesukonemallissa ilmeni mahdollisesti palovaaran aiheuttava komponenttivirhe. Viallisia koneita on Suomessa myyty 73 000 kappaletta. Tukesin mukaan astianpesukoneista syttyy kuitenkin normaalitilanteessa vain yksittäisiä paloja, vuositasolla Suomessa noin 50 kappaletta.

Voi varmasti laskea yhden käden sormella vuositasolla ne kerrat, kun Suomessa on taulutelevisio palanut.

Esa Hurri

- Useimmiten tällaiset palot johtuvat väärin kytketystä sähkölaitteesta tai koneiston huonosta liitoksesta. Kun virta kulkee liitoksen kautta, se lämpenee, ja pahimmassa tilanteessa syttyy palamaan, sanoo pelastuspäällikkö Juha Tiitinen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Vielä muutama vuosi sitten kuvaputkitelevisio oli kotitalouksissa yleinen tulipalon aiheuttaja. Tilanne muuttui taulutelevisioiden myötä.

- En ole nähnyt yhtään palanutta taulu-tv:tä. Voi varmasti laskea yhden käden sormella vuositasolla ne kerrat, kun Suomessa on taulutelevisio palanut, sanoo Kodintekniikkaliiton huolto-osaston puheenjohtaja Esa Hurri. Hän on korjannut pienkoneita ja televisioita runsaan 30 vuoden ajan.

Ikä ja hinta – mikä merkitys?

Esa Hurrin mukaan laitteen turvallisuuteen vaikuttavat erityisesti sen hinta ja puhtaus.

- On ehdottoman tärkeää pitää sähkölaitteet puhtaina. Palavaa materiaalia, eli pölyä, ei saisi liikaa kertyä laitteen sisälle. Laitteita ei myöskään kannata sijoittaa umpinaiseen tilaan, mistä sitä on hankala siivota, ja missä ilmanvaihto ei toimi, Hurri neuvoo.

Valmistajan on huomioitava, että laite ei saa koskaan muuttua vaaralliseksi käyttöikänsä takia.

Sami Karisola

Ikä sen sijaan ei aina lisää paloriskiä. Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Juha Tiitisen mukaan ikä saattaa aiheuttaa laitteen kulumista ja siten lisätä syttymisriskiä, mutta hinnallakin on vaikutuksensa paloon.

- Ainakin tutkituissa pesukoneissa palon ovat aiheuttaneet hintahaarukan alapäässä olevat laitteet. Harvemmin mukana on ollut kalliimpia laitteita, Tiitinen sanoo.

Samaa mieltä on Kodintekniikkaliiton huolto-osaston puheenjohtaja Esa Hurri.

- Hintavimmissa laitteissa on käytetty laadukkaampia komponentteja. Korjatessani laitteita huomaan, mitkä niistä ovat halvemmalla tehty, Hurri toteaa.

Tukesin turvallisuusinsinööri Sami Karisola sanoo, että laitteen ikää ja hintaa olennaisempaa on kuitenkin laitteen käyttöohjeiden noudattaminen.

- On laitteita, jotka ovat olleet käytössä vuosia ja toimivat yhä hyvin. Valmistajan on huomioitava, että laite ei saa koskaan muuttua vaaralliseksi käyttöikänsä takia. Kodinkoneen turvallisuuteen vaikuttaa erityisesti se, että sitä käytetään oikeassa ympäristössä käyttöohjeiden mukaan. Laitetta on myös huollettava ja se on pidettävä puhtaana, Karisola tiivistää.