Vanhemmilta niin ruusuja kuin risuja Mikkelin koululakkautussuunnitelmista

Mikkelissä koulujen lakkautuksiin ja säästöihin tähtäävästä kouluverkkoselvityksestä on tullut jo runsaasti palautetta.

Hiirolan koulu on lakkautettavien listalla kouluverkkoselvityksessä. Kuva: Hilma Oksa / Yle

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Osmo Ukkonen (sd.) kertoo, että suunnitelmista on tullut vanhemmilta niin kielteistä kuin kiittävää palautetta. Osa Vanhalan koulun vanhemmista on kirjelmöinyt asiasta yhdessä kaupungille ja vaatinut useamman allekirjoituksen voimin kyläkoulun säilyttämistä. Toisaalta osa vanhemmista on sähköpostitse kertonut Ukkoselle pitävänsä koulun lakkautusta ja koulupiirijaon muuttamista hyvänä asiana.

- Vanhalan koulua pitäisi remontoida 2,2 miljoonalla eurolla. Siihen ei kaupungilla ole varaa, toteaa Ukkonen.

Keskustelutilaisuus tarjolla

Vanhalan koululla järjestetään keskiviikkona keskustelutilaisuus vanhemmille ja henkilökunnalle. Muilta lakkautusuhan alla olevilta koululta on toistaiseksi tullut yksittäisiä palautteita.

Mikkelissä kouluverkkoselvityksen tehnyt työryhmä ehdottaa seitsemän koulun lakkautusta. Tämä toisi vuositasolla noin kolmen miljoonan euron säästöt, vaikka oppilaiden kuljetuskustannukset nousisivat noin 150 000 eurolla.

- Säästölaskelma on tehty kolmeen kertaan. Siitä ei kuitenkaan ole vielä tarkkoja taulukoita, miten paljon kunkin oppilaan koulumatka pitenee, sanoo Ukkonen.

Mikäli lakkautukset toteutetaan, koulujen henkilöstölle etsitään mahdollisuuksien mukaan töitä, mutta myös irtisanomiset ovat mahdollisia.

Kouluverkkoselvitys on tiistaina opetus- ja kasvatuslautakunnan käsittelyssä. Valtuuston käsittelyyn asia ehtinee marraskuussa.