Kissa on nirso henkensä edestä

Kotikissoja ei kannata vertailla muistojen maalaiskissoihin, jotka söivät mitä annettiin ja latkivat maitoa päälle. Sisällä elävien kotikissojen ruokavalio määrää pitkälti, minkälainen on kissan elämänlaatu. Yksipuolinen ruokavalio voi jopa sairastuttaa kissan.

luonto
Eetu-kissa raukena sängyllä.
Jorma Tuominen / Yle

Nykyajan kotikissat ovat nirsoja ruokansa suhteen. Ulkona liikkuvat kissat pystyvät täydentämään ravintoaan itse pyydetyillä pikkujyrsijöillä. Sisällä elävillä kotikissoilla tätä mahdollisuutta ei ole. Se asettaakin kissanruoalle kovat vaatimukset.

- Kissan ruoalla on suora yhteys eläimen elämänlaatuun. Sairaiden eläinten hoidon taustalla on usein huono ja yksipuolinen ruokavalio, kertoo pieneläinsairauksien erikoislääkäri Elina Välimäki Turun Koira-Kissaklinikalta.

Samaa mieltä on turkulainen kissojen kasvattaja Katja Kinnunen ja suosittelee tarkkaa kissanruokapurkin tuoteselosteen lukua.

- Kissojen virtsakivet teettävät kalliita eläinlääkärireissuja. Niiden aiheuttajana ovat usein halvimmat kissanruokavalmisteet.

Kissan ruoalla on suora yhteys eläimen elämänlaatuun. Sairaiden eläinten hoidon taustalla on usein huono ja yksipuolinen ruokavalio.

Elina Välimäki

Kissa on puhtaasti lihansyöjä. Kissan omistajan kannattaakin ohittaa kaikkein halvimmat ruokapurkit, joiden ainesluettelossa liha on yleensä häntäpäässä.

- Huono ruokavalio voi aiheuttaa kissoille esimerkiksi maha-suolikanavien sairauksia, sekä iho-ongelmia, sanoo Elina Välimäki.

Laatu maksaa

Vakavasti otettavat valmisruoat kissoille maksavat marketeissa helposti 5-15 euroa kilo. Mikä niissä oikein maksaa?

- Laatu ja tutkimustyö maksavat, kertoo Katja Kinnunen.

Kissoja kasvattava Kinnunen tuntee kolikon molemmat puolet, sillä kasvattajana hän on itse kissanruoan suurostaja, mutta myös myy tuotteita lemmikkikaupassa toisille kuluttajille.

- Jauhelihahan on aina kalliimpaa kuin vehnäjauho. Laadukkaat raaka-aineet ja vuosikymmeniä jatkunut tutkimus siinä maksavat. On tutkittu, mitä kissa ravitsemuksessa tarvitsee pysyäkseen terveenä ja saavuttaakseen pitkän iän, Katja Kinnunen toteaa.

Raakaravinto yleistyy

Entisajan kissojen ruokintaan tähteillä ei siis ole paluuta. Terveellisyyden ohella lemmikkiruokateollisuus käyttää paljon rahaa myös tehdäkseen tieteen keinoin tuotteista maistuvia nirsojen loppukäyttäjien suussa.

- Eläinruokayritykset tutkivat paljon omia tuotteitaan ja myös kertovat mielellään tutkimustuloksistaan. Mielestäni tämän hetkisestä kissanruokatutkimuksesta kuitenkin puuttuu objektiivisuus, pohtii erikoiseläinlääkäri Elina Välimäki.

Jauheliha on aina kalliimpaa kuin vehnäjauho. Laadukkaat raaka-aineet ja vuosikymmeniä jatkunut tutkimus maksavat eläintenruoissa.

Katja Kinnunen

Katja Kinnunen tietää, että tottumus kissan ruokinnassa on tärkeää. Jos ei ole pentuna saanut silakoita, ei aikuinen kissa ymmärrä pyytää niitä ruoaksi.

- Teollisen ruoan sijasta monet ovat myös totuttaneet kotikissansa lihaan, ja luonnonmukainen raakaravinto yleistyy koko ajan, Kinnunen muistuttaa.

Kissa on erittäin erikoistunut saalistaja, joka syö tuoreeltaan pieniä jyrsijöitä luineen. Niistä kissa saa luonnonoloissa kaiken tarvitsemansa, paitsi kuitua, jota kissat saavat syömällä pieniä määriä ruohoa. Koirat ovat kissan rinnalla melkoisen kaikkiruokaisia. Koiranruoasta puuttuu muun muassa kissoille elintärkeä tauriini.

Hyvällä ravinnolla vähemmän eläinlääkärikäyntejä

Kissojen terveys riippuu hyvin paljon oikeasta ravinnosta. Paremmalla ravinnolla pystyy vähentämään eläinlääkärikäyntejä, ja välttymään sairastuneiden kissojen hintavilta erikoisruoilta.

Kissan hankkivan on päätettävä sekin, onko ruokaa jatkuvasti tarjolla vai annetaanko apetta purkkiin vain ruoka-aikoina.

- Jyrsijöitä saalistava kissa voi syödä vaikka 20 kertaa päivässä. Kissan ruoansulatukselle on parempi, että se syö vähän ja usein. Mutta jos on lihomistaipumusta, niin sitten ruoka-ajat auttavat säännöstelemään, neuvoo Katja Kinnunen.

Yksilöllisten kissaeläinten kanssa oikeata ruokavaliota etsiessä kannattaa muistaa, että kissat arvostavat laatua ja osaavat vaatia sitä jatkossakin.