Syystroolaukset alkoivat Oulujärvellä

Muikunpyytäjillä ovat meneillään kiireiset ajat ennen talvikalastuksen alkua, sillä syyskalastuskautta on jäljellä kuukauden verran. Kalastajat tekevät nyt pitkää päivää.

Kotimaa
Mies seisoo troolialuksessa.
Arto Loukasmäki / Yle

Oulujärvestä pyydetty muikku on keskikokoista ja saaliit ovat kalastajien mukaan olleet kohtuullisia. Kalastajat odottavat vielä muikun mätiaikaa, joka alkaa vesien viilennyttyä. Muikunpyytäjien mukaan syksy on poikennut totutusta.

- Tänä aamuna lähdimme troolaamaan ja kävimme vetämässä Paltaselällä puolitoista tuntia. Saalista saimme vedolla noin 700 - 800 kiloa. Kesä oli todella lämmin ja vesi lämpeni paljon. Vasta nyt vesi rupesi viilenemään, joten troolin aloitus meni vähän myöhäisemmäksi, kertoo kajaanilainen kalastaja Ari Paasi.

Muikun lisäksi trooliin kertyy jonkin verran haukea, kuhaa, särkeä ja norssia. Koko Paltaselän saalis kelpaa Oulujärven kalastajalle.

- Roskakala hyödynnetään rehuksi, joten siinä mielessä roskakalaa ei ole olemassa, sillä saamme siitä maksun, sanoo Paasi.

"Lähiruoka on vielä puhetta"

Oulujärvestä pyydetty kala menee myyntiin Kainuun lähialueelle 100 kilometrin säteellä. Kala myydään pääosin suoramarkkinoinilla asiakkaille ja muutamaan kauppaan.

Viime vuosina lähiruuan merkitystä on rummutettu aktiivisesti. Kuitenkin esimerkiksi työpaikkaravintoloihin haukea tuodaan jopa ulkomailta. Paljon on siis vielä tehtävää, jotta kotimaista kalaa saadaan nykyistä enemmän ruokapöytään.

- Lähiruoka on vielä puhetta, kauppiaat eivät osaa käyttää sitä vielä hyväksi. Jotain asian eteen pitäisi tehdä, sitä kannattaisi miettiä, Paasi pohtii.

Uutista korjattu 27.9. klo 16.15. Jutussa kerrottiin, että haukea tuodaan jopa Etelä-Amerikasta. Virke muotoiltu uudestaan ilman mainintaa lähtöalueesta.