Marimekko kiinnostaa sosiaalisessa mediassa: Nyt verrataan Marimekon kangasta valokuvaan

Suunnittelija Maija Louekarin Hetkiä-kangasta verrataan valokuvaaja Markus Lepon 1960-luvulla Helsingissä ottamaan valokuvaan. Marimekon suunnittelija on kieltänyt kopioepäilyn.

kulttuuri
Vasemmalla Markus Lepon kuva Helsinki ja helsinkiläiset -kirjasta vuodelta 1966 ja  oikealla kuva Maija Louekarin kilpailutyöstä vuodelta 2003.
Vasemmalla Markus Lepon kuva Helsinki ja helsinkiläiset -kirjasta vuodelta 1966 ja oikealla kuva Maija Louekarin kilpailutyöstä vuodelta 2003.Yle

Sosiaalisessa mediassa on käyty vilkasta keskustelua Marimekosta. Nyt verrataan suunnittelija Maija Louekarin Hetkiä-kangasta valokuvaaja Markus Lepon 1960-luvulla Helsingissä ottamaan valokuvaan.

Kankaan ja valokuvan yhdennäköisyys ei suinkaan tule esille ensimmäistä kertaa. Jo vuonna 2011 bloggaaja Mika Savela kirjoitti blogitekstissään (siirryt toiseen palveluun), että Marimekon Hetkiä-kuosi muistuttaa valokuvaaja Markus Lepon ottamaa vanhaa valokuvaa. Se on julkaistu kirjassa Helsinki ja helsinkiläiset vuonna 1966.

Sekä valokuvassa että kankaassa esimerkiksi oikeassa laidassa istuu puiston penkillä henkilö jalat eteen ojennettuina, kadulla kävelevä mieshenkilö kantaa kukkapakettia, etualalla olevalla miehellä on takin rintataskussa liina ja molemmissa näkyvät vasemmassa laidassa auton etuvalot.

Myös taideväärennöksiin erikoistunut asiantuntija, Pauliina Laitinen-Laiho on huomannut valokuvan ja kankaan yhdennäköisyyden.

- Lähellä ne ovat toisiaan. On paljon mahdollista, että valokuva on ollut kankaan suunnittelijan inspiraation lähde, mutta senhän tietää vain taiteilija itse, Laitinen-Laiho sanoo.

- Sinänsä valokuvan käyttäminen inspiraation lähteenä ei ole tuomittavaa kopiointia, eikä taiteessa edes poikkeuksellista, hän muistuttaa.

Louekarin inspiraationa kaupunkinäkymät

Yle Uutiset kertoi keskiviikkona suomalaisnaisen Barcelonasta ostaman kassin sekä suunnittelija Maija Louekarin Hetkiä-kankaan yhdennäköisyydestä. Torstaina Marimekko kielsi mahdollisen kopioinnin. Yrityksen tiedotteessa suunnittelija Maija Louekari kertoo tehneensä Hetkiä-kuvion itse.

- Uutisoinnissa näkynyt, Barcelonasta hankittu laukku, on mielestäni jäljitelmä omasta teoksestani, hän sanoi.

Suunnittelija nimesi inspiraationsa lähteeksi kaupunkinäkymät.

- Oman Hetkiä/Moments-kuosini inspiraation lähteenä olivat kaupunkinäkymät Helsingistä. Piirsin keskustasta kaupunkinäkymää, jossa katse kohdistuu Esplanadin puiston suunnalta Fabianinkadun ja Pohjoisesplanadin risteymään, Louekari jatkaa tiedotteessa.

Sosiaalisessa mediassa Marimekosta on käyty vilkasta keskustelua. Muun muassa Twitterissä yritys ja yhdennäköisyysepäilyt ovat olleet yksi keskustelluimmista aiheista viimeisen vuorokauden aikana.

Suunnittelija Maija Louekari ei perjantaina vastannut Yle Uutisten yhteydenottoihin.

Valokuvan ja kankaan yhdennäköisyydestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.