1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi ottaa aikalisän Itämeren typpidirektiiviasiassa

Suomi on sitoutunut hakemaan Itämerta typpipäästöjen rajoitusalueeksi, mutta tiukempien normien hintalappu taloudelle ja työllisyydelle halutaan selvittää ennen hakemuksen jättämistä.

Johanna Ojala-Niemelä Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Suomi ottaa aikalisän eikä ainakaan vielä hae Itämerta EU:n typpipäästöjen rajoitusalueeksi. Hallituksen EU-ministerivaliokunta haluaa ennen hakemuksen jättämistä selvittää typpipäästöjen rajoituksiin liittyviä taloudellisia vaikutuksia.

Esimerkiksi pohjoisen Perämeren teollisuudessa niin sanottuun NECA-alueeseen liittymisen on pelätty aiheuttavan huomattavia kustannuksia vastikään voimaantulleen rikkidirektiivin aiheuttamien lisäkulujen päälle.

Suomi on sitoutunut hakemaan Itämerta kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n tiukimpien typpipäästörajoitusten, eli niin sanotuksi NECA-alueeksi. Hakemusta ei ole vielä jätetty.

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän mukaan asiassa otettiin nyt tuumaustauko SDP:n ansiosta.

- SDP ei vastusta tiukempia ympäristönormeja sinänsä. On kuitenkin tärkeää, että saadaan mahdollisimman suuri ympäristöhyöty ja samalla mahdollisimman pienet haitat teollisuudelle. Tämä on varsinkin Kemi-Tornio -alueen teollisuuden kannalta tärkeää, Ojala-Niemelä toteaa.

Ojala-Niemelä pitää myös tärkeänä, että ennen tiukempien ympäristönormien käyttöönottoa teollisuuden ja liikenteen käytössä on tekniikka, joka mahdollistaa päästöjen leikkaamisen NECA-alueen määräysten vaatimalla tavalla.