Hyppää sisältöön

Kuntoilijan muistilistalla nyt: Muista aloittaa talviuinti!

Ensimmäinen kerta tuntuu häijyltä, joten itseään kannattaa säästää. Viimeistään nyt kannattaa aloittaa talviuinti, sanovat konkarit.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

Avannossa pulahtamisesta se alkoi, ja nyt virallisesti hurahtaneita suomalaisia on jo ainakin satatuhatta. Talviuinti kattaa niin pikaiset kastautujat kuin reilun uimalenkin tekijät. Hämeenlinnan Ahvenistolla vesi on noin kymmenasteista ja juuri nyt on hyvä aika aloittaa harrastus, jos sitä on ajatellut.

- Minulle tämä kolahti aivan ensimmäisestä kerrasta lähtien. Jälkikasvukin harrasti tätä joskus, mutta itse käyn uimassa joka päivä, kertoo Tapio Pilvinen Hämeenlinnasta.

Pilvinen on käynyt uimassa päivittäin kymmenen vuoden ajan. Talviset flunssataudit ovat taaksejäänytttä elämää, mutta...

Eka kerta tuntui kyllä häijyltä eikä se ole helppoa edelleenkään.

Tapio Pilvinen

- Kesäflunssa on tullut tilalle! Ensimmäisen kerran muistan vieläkin hyvin. Olin ollut selkävaivainen ja olin Punkaharjulla kuntoutuksessa. Päätimme kavereiden kanssa mennä uimaan ja eihän siitä sen jälkeen enää voinut vetäytyä! Eka kerta tuntui kyllä häijyltä eikä se ole helppoa vieläkään, vaikka näin kauan olen jo uinut, sanoo Tapio.

Veri kiertää ja surut unohtuvat

Talviuinnin terveysvaikutukset ovat monelle tuttuja: veri kiertää entistä paremmin, flunssat jäävät taakse ja unen laatu paranee. Talviuinti ei kuitenkaan sovi sydänvaivaisille tai sellaisille, joiden keho ei kestä kylmää.

- Tämä on harrastus, jota voi harrastaa juuri sellaisena kuin haluaa. Voi mennä saunaan tai olla menemättä, uida lenkin tai ainoastaan kastautua. On tärkeää muistaa antaa keholle aikaa tottua ennen veteen menoa ja vedestä tulon jälkeen. Talviuinnissa ei saa harjoittaa äkkinäisiä liikkeitä, muistuttaa Pilvinen.

Talviuinnissa ei saa harjoittaa äkkinäisiä liikkeitä.

Tapio Pilvinen

Talviuintiin kannattaa yhdistää liikuntaa ennen veteen menoa. Lenkki yhdistettynä uintiin on jo kaksi urheilusuoritusta kalenteriin. Hämeenlinnan seudulla on noin sata aktiivista harrastajaa, joista kymmenet käyvät uimassa joka päivä. Ahvenistolla päiväkirjaan on puumerkkinsä pistänyt perjantaina puoleenpäivään mennessä parikymmentä uimaria.

Jos ei kerralla, niin ehkä toisella?

Hämeenlinnan talviuintimahdollisuudet ovat hyvät.

- Olosuhteita on pakko kehua. Paikkoja on kaksi: Ahvenistolla ja Aulangolla. Täytyy muistaa, että talviuintipaikkojen on oltava turvallisia ja ainakin täällä niistä on pidetty huoli. Ei tämä ihan "vauvasta vaariin"- harrastus ole, mutta nuorin talviuintia kokeillut taitaa olla nelivuotias. Myös nuoret naiset ovat koonneet porukan ja käyvät uimassa, iloitsee Siiri Ylivarvi Hämeenlinnan Ladusta.

Siiri Ylivarvi on aloittanut talviuinnin jo kaksikymmentä vuotta sitten ja käy uimassa kerran, kaksi viikossa.

Itselle tämä on ennen kaikkea sosiaalinen harrastus.

Siiri Ylivarvi

- Silloin, kun aloitimme, se oli tietysti hiukan harvinaista, mutta kyllä kävijöitä oli silloinkin jo paljon. Itselle tämä on ennen kaikkea sosiaalinen harrastus. Kaikki eivät innostu talviuinnista heti, silloin porukan tehtävä on kannustaa ja hakea mukaan seuraavallakin kerralla. Yhdessä kaverin kanssa talviuinnin aloittaminen onnistuu paremmin, kannustaa Ylivarvi.