1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jouset

Jousipyssylle ei tarvita aselupaa - kuljettamiseen tarvitaan aina hyväksyttävä syy

Esimerkiksi harjoitukset, joissa jousipyssyä käytetään, riittää syyksi. Syy punnitaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

jouset
jousia myyntitelineessä
YLE / Nina Keski-Korpela

Jousipyssyn voi hankkia kuka tahansa. Ampuma-aselaissa on määritelty ne aseet, joihin tarvitaan lupa ja jousiasetta ei määritellä laissa sellaiseksi aseeksi, johon tarvitaan ampuma-aseen hankkimislupa ja hallussapitolupa.

- Edelleen samainen ampuma-aselaki määrittelee ampuma-aseen määritelmän ja siinä ei mainita jousiasetta. Eli ampuma-ase on väline, jolla ruutikaasupaineen tai muun räjähdyskaasupaineen avulla voidaan ampua luoteja, hauleja tai muita ammuksia tai lamauttavia aineita, komisario Kari Juntunen Etelä-Karjalan poliisilaitokselta sanoo.

Järjestyslaki kieltää toisen vahingoittamiseen soveltuvan aseen kantamisen yleisellä paikalla ilman hyväksyttävää syytä.

- Kuljettaminen edellyttää aina hyväksyttävän syyn, että on vaikka menossa harjoituksiin, jossa harjoitellaan jousiammuntaa, Juntunen kertoo.

Juntusen mukaan on aina harkinnanvarainen asia, että milloin kuljettamiseen on hyväksyttävä syy ja asiaa harkitaan aina tapauskohtaisesti.

Poliisilla ei ole tiedossa, kuinka paljon jousipyssyn omistavia henkilöitä on, sillä jousipyssyn voi ostaa kuka tahansa.

Lue seuraavaksi