1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäjä purki Snellmanin tuontikiellon

Pietarsaarelainen lihanjalostaja saa viedä jälleen tuotteita Venäjälle puolen vuoden boikotin jälkeen. Snellman pyrkii Atrian tavoin myös Kiinan markkinoille.

Kuva: YLE / Kalle Niskala

Venäjä on purkanut pietarsaarelaisen lihanjalostaja Snellmanin tuotteita koskevan tuontikiellon. Tuotteita ei ole voinut kiellon takia viedä Venäjälle puoleen vuoteen. Eviraa Venäjällä vastaava viranomainen teki päätöksen eilen ja Snellman on saanut siitä tiedon tänään.

Venäjä ilmoitti keväällä syyksi tuontikieltoon lihajalosteista löytyneet bakteerit, joita ei niistä Suomen testeissä löytynyt.

Snellman vei alkuvuonna Venäjälle pääasiassa lihapakasteita 200-300 tonnia kuukaudessa sekä jalosteita. Snellmanin vientijohtajan Staffan Snellmanin mukaan vienti Venäjälle alkaa pian uudelleen.

Seuraavaksi Kiinaan

Suomalaisten lihatuotteiden vientiponnistelut Kiinaan ovat edistyneet. Sianlihalla Kiinan markkinoille pyrkivät muun muassa Snellman ja Atria.

Kiinan viranomaiset ovat luvanneet suomalaiselle valtuuskunnalle kiirehtiä vientiprosessia ja tarkastusryhmän lähettämistä Suomeen. Muun muassa Atria pyrkii sianlihalla Kiinan markkinoille. Mielenkiintoisiksi Kiinan markkinat tekee maan ruokakulttuuri: possusta syödään kaikki osat, myös sisäelimet, sorkat ja sianpäät tekevät kauppansa.

Kiinassa vierailleessa valtuuskunnassa oli mukana muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko.