1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Marimekko vahvistaa kaupunkivalokuvan kuosinsa esikuvaksi

Markus Lepon valokuvaa kuvataan yhtiön tiedotteessa suunnittelija Maija Louekarin kuosin inspiraation lähteeksi.

Kulttuuri
Vasemmalla Markus Lepon kuva Helsinki ja helsinkiläiset -kirjasta vuodelta 1966 ja  oikealla kuva Maija Louekarin kilpailutyöstä vuodelta 2003.
Vasemmalla Markus Lepon kuva Helsinki ja helsinkiläiset -kirjasta vuodelta 1966 ja oikealla kuva Maija Louekarin kilpailutyöstä vuodelta 2003.Yle

Marimekko vahvistaa, että suunnittelija Maija Louekarin Hetkiä/Moments -nimisen kuosin inspiraationa on toiminut Markus Lepon 60-luvulla ottama valokuva.

Yhtiön mukaan esikuvana olevasta valokuvasta välittyvät suunnittelijan toteamalla tavalla kaupunkinäkymät Helsingistä. Louekari itse kertoi aiemmin saaneensa inspiraation kuosiinsa tarkkaillessaan kaupunkinäkymiä Helsingin keskustassa.

Marimekko ei suostunut kommentoimaan asiaa tiedotetta tarkemmin Yle Uutisille.

Taideasiantuntija: täysin luonnollista

Taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen-Laihon mukaan valokuvan käyttö esikuvana on täysin luonnollista taiteilijalle.

- Se on ollut inspiraation lähde, ja siitä on tullut hieno taideteos, eli on täysin luonnollista että taiteilijoilla on joku inspiraationlähde, millä sitten luodaan niitä taiteellisia teoksia.

Laitinen-Laihon mukaan Marimekon tuoreessa tapauksessa ei ole mitään taidemaailman yleisistä käytännöistä poikkeavaa.

- Taidehistoria on täynnä tällaisia vastaavanlaisia tapauksia. Yleensä keräilijät ovat olleet hyvin kiinnostuneita siitä, mikä on ollut taiteilijan inspiraationlähde.