Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja: "Olisin todella tyytyväinen, jos ilmastoskeptikot olisivat oikeassa"

Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan ja Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtajan Petteri Taalaksen mukaan IPCC:n uusi ilmastoraportti todistaa entistä perusteellisemmin ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja siitä seuraavat riskit ihmiskunnalle.

Kotimaa
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas Ylen tv-uutisten vieraana.
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas oli vieraana Ylen klo 20.30 tv-uutisissa.

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n tuorein raportti on synkkää luettavaa. Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja, ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas kertoo raportin takovan entistä selvemmin perille, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa ja vieläpä nopeampaa, kuin ennen on arvioitu.

- Uusin raportti tuottaa entistä selkeämmän tiedon siitä, että ilmastonmuutoksen riskit ovat merkittäviä ihmiskunnan kannalta ja päästöt ovat kasvaneet entistä voimakkaammin. Jos päästöjä ei rajoiteta, tullaan näkemään entistä synkempi maailma ilmaston kannalta.

Ilmastonmuutoksen epäilijöille Taalakselta ei löydy ymmärrystä, sillä tiede osoittaa yhä vahvemmin ihmisen vaikutukseen ilmastonmuutoksessa.

- Olisin todella tyytyväinen, jos skeptikot olisivat oikeassa, mutta tiede kertoo aivan päinvastaista.

Optimismia ilmassa

Ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun tilanne ei kuitenkaan Taalaksen mukaan ole pelkkää synkkyyttä. Merkkejä politiikan kääntymisestä parempaan suuntaan on näkynyt maailmalla.

- On pientä optimismia ilmassa. Kiinan nykyinen hallitus on kirjannut, että se pyrkii ilmastonmuutoksen torjuntaan. Myös Yhdysvalloissa ainakin presidenttitasolla on halua edetä asiassa. Aika näyttää, kyetäänkö rajoituksiin.

Suomalainen voi Taalaksen mukaan auttaa tilannetta omilla päätöksillään kuluttajana ja vaikuttamalla poliittisiin päättäjiin.

- Poliittiset päättäjät tekevät päätöksiä, jotka ovat suosittuja kansan keskuudessa, sanoo Taalas.

Suomen ilmastoon lämpeneminen tulee Taalaksen mukaan kasvattamaan sademääriä. Ilmaston lämpeneminen tulee raportin mukaan olemaan huomattavinta juuri arktisella alueella, jonka vaikutuspiirissä Suomi on.