1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turvallisuusneuvosto hyväksyi Syyria-päätöslauselman

Päätös oli odotettu, sillä viisi pysyvää jäsenmaata olivat jo päässeet asiasta sopuun. Lauselma ei kuitenkaan sisällä uhkausta voimankäytöstä, mikäli Syyria ei toimi päätöslauselman velvoitteiden mukaisesti.

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Syyrian kemiallisia aseita koskevasta päätöslauselmasta. Kuva: Peter Foley / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt Syyrian kemiallisia aseita koskevan päätöslauselman. Päätöslauselma hyväksyttiin yksimielisesti turvallisuusneuvoston istunnossa varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Päätöslauselmassa vaaditaan Syyriaa luopumaan kaikista kemiallisista aseistaan. Aseet kootaan kansainvälisessä valvonnassa ja sitten tuhotaan. Lauselma ei kuitenkaan sisällä uhkausta voimankäytöstä, vaikka Syyria ei toimisikaan päätöslauselman velvoitteiden mukaisesti.

Kyseessä on suuri läpimurto turvallisuusneuvostossa sen jälkeen, kun Venäjä ja Kiina ovat kolme kertaa käyttäneet veto-oikeuttaan päätöslauselmaa vastaan. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi, että turvallisuusneuvoston päätös on "ensimmäinen toiveikas Syyria-uutinen pitkään aikaan". Ban sanoi, että Syyrian rauhankonferenssi aiotaan järjestää Genevessä marraskuun puolivälissä.

Aiemmin lauantaina kemiallisten aseiden käyttökieltoa valvova järjestö OPCW hyväksyi Syyrian kemiallisia aseita koskevan suunnitelman. Järjestö päätti asiasta varhain lauantaina päättyneessä kokouksessaan Haagissa. Tämä pohjusti tietä turvallisuusneuvoston hyväksynnälle.

Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata olivat jo ennakkoon hyväksyneet päätöslauselmaluonnoksen sisällön. Luonnos esiteltiin ensi kerran koko turvallisuusneuvostolle varhain perjantaina.