Normannikatedraalin lattian alta löytyi outo pulloposti

Keitä olivat vanhan haudan avaajat, jotka pitivät tarpeellisina kertoa siitä lattian alle kätkemällään viestillä? Vastausta etsitään aikakirjoista.

kulttuuri
Kuvarevinnäinen BBC:n nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Durhamin katedraalin lattian alta löytynyttä pullopostia.
Kuvarevinnäinen BBC:n nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Durhamin katedraalin lattian alta löytynyttä pullopostia.Yle Uutisgrafiikka

Brittiläisen Durhamin katedraalin lattian alta löytynyt pulloposti on saanut tutkijat raapimaan päätään. Katedraalin Galilean kappelin lattialaatan alle kätkettyyn pulloon oli rullattu teatterin käsiohjelma vuodelta 1913. Sen takana kolme miestä ilmoittaa: "Tämä hauta avattiin sunnuntaina, toukokuun 11. päivänä vuonna 1913."

Katedraalin arkeologin Norman Emeryn mukaan paperissa on myös piirros, joka muistuttaa kivenhakkaajan tunnusta. Myös pullon löytäjä on kivenhakkaaja. Pullo osui hänen käteensä laattojen raosta, kun hän alkoi uusia lattiaa.

Valitettavasti viestistä ei selviä, kenen haudasta oli kyse ja avattiinko se tarkoituksella vai vahingossa, Emery pahoittelee.

Miesten ei uskota olleen rötöstelemässä, sillä he ovat panneet paperille reilusti nimensä: W. Wraybole, W. Carter ja G. Yeoman.

Kirjoituspaperi oli Lontoosta

Asia saattaa selvitä tutkimalla 1800-luvun lopussa laadittua teosta Galilean kappelin hautakivien kaiverruksista ja vertaamalla niitä nykytilanteeseen. Jos jokin kivistä puuttuu, se voi antaa vinkkiä mysteeriviestin tarkoittamasta haudasta.

Kirjoituspaperina käytetystä lehtisestä ei sen sijaan odoteta apua arvoituksen selvittämiseen. Se lienee ollut vain kätevästi käsillä kirjepaperiksi. Lehtinen mainostaa lontoolaisteatterin laulu- ja tanssiesitystä.

Siitä tutkijat ovat varmoja, ettei viesti liity kumpaankaan katedraalin nimekkäimmistä vainajista, käännyttäjäpyhimys Cuthbertiin tai munkki Bedeen, vaikka Beden jäänteet lepäävät lähelle löytöä. Hän oli 700-luvulla elänyt kirjailija ja kääntäjä, joka on saanut lisänimen "Englannin historian isä".

Löydöstä kertovat muun muassa Durham Times -lehti ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

_Korjaus: Durhamin katedraali on tyyliltään normanniarkkitehtuuria, ei goottikatedraali. _