Eero Järnefeltin tuotannosta löytyi aiemmin tuntematon teos

Yksityisomistuksessa oleva grafiikkateos tuli esille Järvenpään taidemuseossa avautuneen Järnefelt-juhlanäyttelyn yhteydessä.

kulttuuri
Eero Järnefeltin tekemä grafiikkavedos Jean Sibeliuksesta.
Eero Järnefeltin tekemä grafiikkavedos Jean Sibeliuksesta.Yle

Taidemaalari Eero Järnefeltin (1863–1937) tuotannosta on löytynyt aiemmin tuntematon grafiikkateos. Teos esittää Järnefeltin siskon miestä, säveltäjä Jean Sibeliusta.

Yksityisomistuksessa oleva työ tuli esille viikko sitten Järvenpään taidemuseon Eero Järnefeltin 150-vuotisjuhlanäyttelyn yhteydessä. Syyskuun alussa avautuneessa näyttelyssä on esillä koko Järnefeltin tunnettu grafiikan tuotanto.

- Teos löytyi, niin kuin nämä hyvin suureksi osaksi löytyvät: sukulaisten, jälkeläisten varastoista. Tupsahtavat esiin kansioista, joissa ovat olleet säilössä, kertoo Järnefelt-asiantuntija Heikki Malme.

Museo tutkitutti teoksen ja se on paljastunut aidoksi.

- Työ on tyylillisesti tyypillistä Järnefeltiä. Se on signeerattu ja ollut luotettavan omistajan omistuksessa, kuvailee Järvenpään taidemuseon museointendentti Hanna Nikander.

Ainoa vedos?

Kyseessä on mustavalkoinen pehmeäpohjasyövytys, jonka arvioidaan valmistuneen vuosien 1906 ja 1910 välillä. Tuolloin Järnefelt ja muutkin taiteilijat alkoivat uudelleen innostua grafiikanteosta. Poikkeukselliseksi nyt löytyneen grafiikkatyön tekee se, että siitä on ilmeisesti tehty vain yksi vedos.

- Tämä on hieno lisä Järnefeltin tunnettuun tuotantoon. Kiinnostavaa on, että kyse on perheenjäsenen kuvasta, museointendentti Nikander iloitsee.

On harvinaista, että kultakauden mestareilta löytyy vielä tuntemattomia töitä. Varsinkin grafiikkateoksia voi kuitenkin olla edelleen yksityisomistuksessa.

- Grafiikan töitä saattaa tupsahtaa esille vielä aika paljonkin, koska grafiikkaa ei valitettavasti arvosteta. Sitä pidetään vain painettuna kuvana, toteaa Järnefelt-tutkija Heikki Malme.

- Hyvin suuri osa Järvenpäässä nyt esillä olevasta grafiikasta on löytynyt Järnefeltin koko tuotantoa kartoittavassa tutkimusprosessissa eli ne ovat olleet harvinaisia yksittäisiä vedoksia suurin osa, Malme jatkaa.

Uusi teos esille Järvenpäässä

Maisema- ja muotokuvamaalarina tunnetun Eero Järnefeltin tuotannossa grafiikalla on merkittävä rooli 1900-luvun alussa. Nyt löydetty teos on hänen 72. tunnettu grafiikkavedoksensa. Kaiken kaikkiaan Järnefeltiltä tunnetaan nyt 91 grafiikkateosta.

Järvenpään taidemuseon intendentti Nikander odottaa jännityksellä tuleeko aiemmin tuntemattomia grafiikkoja ilmi lisää nyt, kun tietoisuus Järnefeltin grafiikkatuotannosta laajenee.

Museo on saanut nyt löytyneen teoksen lainaksi. Yleisön nähtäville työ asetetaan ensi viikolla.