Ilmastopaneelin puheenjohtaja patistaa ottamaan ilmastotieteen vakavasti

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachauri korostaa uuden raportin johtopäätöstä, että ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on erittäin todennäköinen.

Ulkomaat
Rajendra Pachauri
Rajendra PachauriYle

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachauri kehottaa maailman johtajia ottamaan ilmastotieteen tulokset vakavasti.

– Mitä tulee ilmastoneuvotteluihin, niissä pitää tosiaan ottaa tiede vakavasti. Kyse on ilmastonmuutoksesta, joka etenee nopeasti. Siksi on aivan oleellista, että uudesta ja kaikki maailman valtiot kattavasta ilmastosopimuksesta neuvottelevat ymmärtävät ilmastonmuutosta tutkivan tieteen ja miten maailman ilmasto muuttuu, Rajendra Pachauri sanoi YLE Uutisten haastattelussa.

Pachauri osallistui Helsingissä lauantaina Helsingin yliopiston opiskelijoiden järjestämään Helsinki Climate Forum -tapahtumaan.

Pachauri korostaa, että IPCC:n uusi ilmastoraportti pitää ihmisen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen erittäin todennäköisenä.

– Kun käytämme termiä ’erittäin todennäköinen’, se vastaa yli 95 prosentin todennäköisyyttä. Se on mielestäni erittäin merkittävä löydös, ja ihmisten kaikkialla maailmassa pitää ymmärtää, mitä ihmiskunta tekee tälle planeetalle, Pachauri sanoo.

Sopiva vertailuväli on vuosikymmeniä

Paljon keskustelua on herättänyt tieto, että ilmaston lämpeneminen on hidastunut viime 15 vuoden aikana. IPCC on torjunut väitteen, että lämpötilojen nousun hidastaminen kertoisi virheestä ilmastomalleissa.

Ilmastotieteilijöiden raportissa kerrottiin, että jokainen vuosikymmen 30 viime vuoden aikana on ollut maan pinnalla lämpimämpi kuin yksikään edeltänyt vuosikymmen sitten vuoden 1850. Raportin mukaan pohjoisella pallonpuoliskolla vuodet 1983–2012 olivat todennäköisesti lämpimin 30 vuoden kausi 1 400 vuoteen.

Pachauri sanoo, että ilmastonmuutosta pitäisikin tarkastella 30–40 vuoden aikaväleillä, sillä lämpötilojen vaihteluun vaikuttavat monet tekijät.

– Meidän pitää muistaa, että ilmastonmuutos ei ole vain säävaihteluita, vaan se edustaa paljon pidemmän ajan trendiä, Pachauri sanoo.

Tasanne ei tarkoita nousun loppumista

IPCC:n Rajendra Pachauri vertaa lämpötilojen muutosta portaikkoon.

– Jos katsoo lämpötilojen muutoksia kuluneen runsaan sadan vuoden ajalta, voi tavallaan sanoa, että olemme todistaneet nousua portaikossa. Välillä voi olla porrastasanne, mutta se ei välttämättä tarkoita, että portaikko olisi kadonnut, vaan nousu jatkuu, Pachauri sanoo.

Pachauri myös muistuttaa, että lämpötilojen nousu on vain yksi ulottuvuus ilmastonmuutoksesta.

– Ilmastonmuutokseen liittyy merenpinnan nousua, arktisen meren jääpeitteen sulamista, jäätikköjen sulamista kaikkialla maailmassa, vaikutuksia ihmisten terveydelle ja maataloudelle, Pachauri luettelee.

Raportti hakee yhteistä tietämystä

Ilmastopaneelin vuoden 2007 raportti joutui kriitikkojen kynsiin raportista löydettyjen virheiden takia. Esimerkiksi Himalajan jäätikön sulamisen vauhti oli kirjattu virheellisesti.

– Se oli virhe, jonka tunnustimme ja jota pyysimme anteeksi. Tiedeakatemioiden järjestön IAC:n tarkastuksen seurauksena olemme luoneet käytäntöjä ja menettelytapoja, jotka tekevät työstämme aiempaa perusteellisempaa, Pachauri sanoo.

Toisaalta tiedepiireissä on pohdittu myös, ovatko ilmastopaneelin massiiviset ja paljon työtä vievät raportit enää tarpeellisia vai olisiko syytä tehdä täsmäraportteja lyhyemmillä julkaisuväleillä.

Pachauri sanoo, että se on kysymys, jota toimeksiantajat eli maailman valtiot voivat pohtia. Pachauri korostaa kuitenkin tieteentekijöiden konsensuksen merkitystä.

– Tässä on kollektiivinen viisaus, kollektiivinen tietämys, ja se on mielestäni IPCC:n vahvuuksia ja pidämme huolta, että se säilyy sellaisena, ilmastopaneelin puheenjohtaja Rajenda Pachauri sanoo.