Sheikki varoittaa: Autoilu vahingoittaa munasarjoja

Saudi-Arabian naiset aikovat hypätä rattiin lokakuun teemapäivänä. Konsulttina vaikuttava sheikki pyytää naisia kuuntelemaan järjen ääntä ja väittää, että autoilevien naisten lapset eivät synny terveinä.

Ulkomaat
Kuvakaappaus saudinaisten autoilupäivän oct26driving.com -kampanjasivustosta.
Kuvakaappaus saudinaisten autoilupäivän oct26driving.com -kampanjasivustosta.Yle Uutisgrafiikka

Saudiarabialainen sheikki vetoaa naisiin automielenosoituksen lähestyessä. Oikeustieteellisenä ja psykologisena konsulttina vaikuttava sheikki al-Luhaydan sanoo, että autoilu vaurioittaa munasarjoja ja lantiota.

Asiasta kertoo muun muassa englanninkielinen al-Arabiya (siirryt toiseen palveluun). Alkuperäinen arabiankielinen uutinen on Saudi-Arabiassa toimivan Sabq-uutissivuston (siirryt toiseen palveluun).

Sheikin mukaan on tutkittu juttu, että paljon autoilevien naisten lapsilla on "syntyjään eriasteisia mielenterveyshäiriöitä".

Saudinaiset ovat aloittaneet kampanjan naisten autoilupäivän järjestämiseksi 26. lokakuuta. Yli 11 000 naista on allekirjoittanut nettijulistuksen, jonka mukaan valtiolla ei ole oikeutusta kieltää aikuisia ja kykeneviä naisia auton ratista.

Sheikki al-Luhaydanin mukaan vetoomus on pahasta, ja naisten tulisi ajatella asiaa "järjellä eikä tunteella".

Sosiaalisessa mediassa konsulttipuheet ovat herättäneet laajaa huvitusta. Al-Arabiyan siteeraama nainen ihmettelee Twitterissä, onko al-Luhaydan "opiskellut shariaa, lääketiedettä vai typeryyksiä".

Hiljattain Saudi-Arabian uskonnollisen poliisin johtaja liikahti jyrkästä linjasta sanomalla, että sharia-lain tekstissä ei kielletä naisia ajamasta.