1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pussy Riotin syömälakkoileva jäsen vietiin sairaalaan

Nadežda Tolokonnikova on ollut viikon syömättä vastalauseena orjuudeksi kuvaamilleen vankileirioloille.

Ulkomaat

Venäläisen punkperformanssiryhmän Pussy Riotin jäsen Nadežda Tolokonnikova on viety sairaalaan. Tolokonnikova aloitti viikko sitten syömälakon vastalauseena vankileirin oloille ja tappouhkaukselle, jonka hän kertoi saaneensa leirin apulaisjohtajalta.

Leirin lähellä Mordvan alueella sijaitsevasta sairaalasta vahvistetaan, että Tolokonnikova tuotiin sairaalaan sunnuntaina, seitsemäntenä syömälakkopäivänään. Sairaala on osa Venäjän vankilajärjestelmää.

Ennen syömälakkoaan Tolokonnikova toimitti tiedotusvälineille kirjeen, jossa hän sanoi leirin olosuhteiden muistuttavan väkivaltaista orjuutta.

Vangit pakotetaan tekemään töitä 16–17 tuntia päivässä, nukkua annetaan vain neljä tuntia, ja vankeja rangaistaan ankarasti vähäisistäkin rikkomuksista. Rankaisukeinoja ovat muun muassa hakkaaminen sekä ruoan, veden ja WC-käyntien epääminen, Tolokonnikova kertoi.

Pian sen jälkeen Tolokonnikova siirrettiin eristysselliin. Leirin johdon mukaan se ei kuitenkaan ollut rangaistus hänen valituksistaan. Johto myös kiistää, että oloissa olisi vikaa.

Tolokonnikova ja toinen Pussy Riotin jäsen Marija Aljohina tuomittiin viime vuoden elokuussa kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Perustelu oli uskonrauhaa rikkonut huliganismi. Pussy Riot esitti ortodoksikirkossa Moskovassa punkrukoukseksi kutsumansa performanssin, jossa arvosteltiin tuolloista pääministeriä, nykyistä presidenttiä Vladimir Putinia.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi