Näin Syyrian kaasuaseet tuhotaan käytännössä

Koskaan aiemmin kansainvälisiä tarkastajia ei ole lähetetty keskelle sotaa tuhoamaan kemiallisia aseita. OPCW:n mukaan ei ole mitään syytä epäillä, että Assadilla olisi hihassaan listaamattomia joukkotuhoaseita.

Ulkomaat
Syyrian oppositioon kuuluvan järjestön kuvassa sanotaan näkyvän YK:n kemiallisten aseiden tarkastajia keräämässä näytteitä väitetyn kaasuiskun tapahtumapaikalla.
Syyrian oppositioon kuuluvan järjestön kuvassa sanotaan näkyvän YK:n kemiallisten aseiden tarkastajia keräämässä näytteitä väitetyn kaasuiskun tapahtumapaikalla Damaskoksen lähiössä 27. syyskuuta.EPA / Moadamiyeh Media Center

Kansainväliset asetarkastajat tapaavat tiistaina Damaskoksessa Syyrian hallintoa kemiallisten aseiden tuhoamiseksi. YK:n alaisten tarkastajien mukaan ei ole tarpeen kyseenalaistaa listaa, jonka Syyria on kaasuaseistaan toimittanut.

Kemiallisia aseita valvova OPCW tuhoaa aseita parinkymmenen edustajansa voimin. OPCW kertoi operaation yksityiskohtia kansainväliselle lehdistölle sunnuntaina sillä ehdolla, ettei nimiä julkisteta – tulenarka tehtävä ajoittuu ensi kertaa historiassa keskelle sisällissotaa.

Käytännössä tuhoaminen tapahtuu "tarkoituksenmukaisin keinoin" aloittaen tehtaista eli siitä, ettei niitä olisi Syyriassa jatkossa mahdollista valmistaa. Sen jälkeen siirrytään itse aseisiin. Syyrialla on arviolta tuhat tonnia kemiallisia aseita kuten sariinia ja sinappikaasua.

Tarkastajat kertoivat lehdistölle, että sekoituslaitteistoa voidaan iskeä rikki lekalla. Tyhjiä ammuksia voidaan liiskata ajamalla niiden yli tankeilla tai ne voidaan täyttää sementillä. Koneita voidaan pitää käynnissä rasvaamattomina, jolloin ne hyytyvät.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina pitkään tekeillä olleen Syyria-päätöslauselman, jolla määrättiin kemiallisten aseiden tuhoaminen ja tuomittiin valtavasti siviiliuhreja vaatinut elokuun isku.

Syyria on toimittanut luettelon hallussaan olevista taisteluaineista kuten hermokaasuista. Ennennäkemättömälle tuhoamistehtävälle on annettu aikaa ensi vuoden puoliväliin. Kemiallisia aseita on siivottu Irakissa ja Libyassa, mutta ei keskellä sotaa.

Presidentti Bashar al-Assad suostui tuhoamisiin sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ääneen pohtinut sotilaallista väliintuloa Syyriassa.

Lähteet: AP, AFP