1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kysely: Amerikkalainen unelma valuu käsistä

Työttömyyden pelko ei ole koskaan ollut voimakkaampaa, ja enemmistö on luopunut toiveista nousta korkeammalle yhteiskunnan rappusilla, selviää sanomalehti Washington Postin ja Miller-tutkimuskeskuksen kyselystä.

Pariskunta suuteli Washington-monumentin edustalla Washington D.C.:ssä 28. syyskuuta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltalaiset kokevat amerikkalaisen unelman merkittävästi saavuttamattomammaksi. Kansalliseetoksen ympärille rakentuvassa kyselyssä suurin osa piti kovaa työtä ja koulutusta avaimina menestykseen, mutta usko parempaan huomiseen oli selvästi kärsinyt työmarkkinatilanteesta ja yksilötason talousvaikeuksista.

Sanomalehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja Miller-tutkimuskeskus kysyivät yhdysvaltalaisilta muun muassa elinkustannuksista. Lähes kaksi kolmasosaa oli huolissaan kyvystä maksaa perheensä perustarpeista. Neljä vuosikymmentä aiemmin osuus oli alle puolet. Kyselyyn vastasi runsaat 1 500 haastateltavaa.

– Amerikkalainen unelma on oma koti, valkoinen säleaita, koira juoksentelemassa takapihalla ja onnellinen perhe, tiivistää Washington Postin haastattelema kampaaja Rachel Bryant Illinoisista.

– Minähän elän amerikkalaista unelmaa. Mutta se ei ole sellaista kuin ennen.

Kodinomistaminen ei esimerkiksi ole niin haluttavaa, sillä reilulla nelljäsosalla omistusasujista oli enemmän asuntovelkaa kuin kiinteistöllä arvoa.

Uudella sukupolvella ei myöskään ole uskoa palkankorotukseen tai parempipalkkaiseen työhön viiden vuoden lähitulevaisuudessa. Samaan aikaan selvä enemmistö vastaajista pelkäsi menettävänsä työnsä – taso oli korkeampi kuin koskaan kyselyissä sitten 1970-luvun.

Alle puolet epäili lähivuosina nousevansa yhteiskunnan portailla yhtään ylemmäs. Amerikkalaiseen unelmaan kuuluu keskeisesti myös ajatus siitä, että lasten elintaso on vanhempiaan parempi: itse tämän koki saavuttaneensa lievä 54 prosentin enemmistö, mutta omista lapsistaan samaa uskalsi ennustaa vain 39 prosenttia.

Hiljattain vastaavanlaisessa kyselyssä seitsemän 10 vastaajasta arveli, että omilla lapsilla on aikuisina vähemmän taloudellista turvaa, kuten vakituinen työ, varaa omistusasuntoon tai mahdollisuudet mukavaan eläkkeeseen, kertoo Time-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Amerikkalaisesta unelmasta indeksi

Samalla Fox News (siirryt toiseen palveluun) kertoo uudesta mittaustavasta, joka kulkee Ohion yliopistossa nimellä American Dream Composite Index. ADCI perustuu kuukausittaiseen tuhannen yhdysvaltalaisen kyselyyn ja yrittää kartoittaa, kuinka lähellä kansakunta kokee olevansa amerikkalaisen unelman saavuttamista.

Syyskuussa indeksiluvuksi tuli 64,1, kun matalin terveen tason lukema olisi 66. Mittauksen takana olevat tieteilijät väittävät, että ADCI on ennustanut hämmästyttävällä tarkkuudella, minkä suuntaisia lukuja virallisista kansantuotetilastoista tai työttömyyskorvaushakemuksista on tulollaan.

Amerikkalainen unelma mielletään kirjailija James Truslow Adamsin keksinnöksi vuodelta 1931. Hänen mukaansa Yhdysvallat on unelma maasta, jossa "elämän tulee olla parempaa ja rikkaampaa sekä täydempää jokaiselle, kykyjensä ja saavutuksiensa mukaisesti".

Tulevaisuudenuskoa on valettu sen varaan, että tuloeroista huolimatta tasa-arvoisista mahdollisuuksista on Yhdysvalloissa eräänlainen lupaus. Brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin huomauttaa, että kuilu näyttää levenevän. Perheiden mediaanitulot ovat vuoden 1988 tasoa ja köyhyys on yleistynyt neljässä vuosikymmenessä. Yhtiöt kiittävät, että työntekijät ovat edelleen tuottavampia ja yritysten tuotot ovat suhteessa kansantuotteeseen korkeammat kuin kertaakaan maailmansotien jälkeen.