Vapaa-ajattelijat haluavat kieltää uskonnolliset ympärileikkaukset

Suomen vapaa-ajattelijat eivät hyväksy, että vanhempien uskonnollisen vakaumuksen takia puututaan lapsen koskemattomuuteen. Ruotsissa on jo ehdotettu ympärileikkauskieltoa.

Kotimaa
Ympärileikatut pikkupojat lepäävät operaation jälkeen.
Ympärileikatut pikkupojat lepäävät operaation jälkeen. Vapaa-ajattelijoiden mielestä uskonnonvapauteen ei voi kuulua oikeus tehdä merkkejä tai poistaa kudosta toisen ihmisen kehosta. Lapsella tulee olla oikeus omaan kehoon ja sukupuolielimiinsä.Tolga Bozoglu / EPA

Suomen vapaa-ajattelijat haluavat kieltää poikien ympärileikkaukset. Vapaa-ajattelijoiden mukaan uskonnollisista syistä tehty ympärileikkaus rikkoo lapsen koskemattomuutta.

– Valtion tulisi olla ihmisoikeuslinjauksissa heikomman puolella, eli tässä tapauksessa lapsen ja taata heille täydellinen ruumiillinen koskemattomuus. Ympärileikkauksessa ovat vastakkain vanhempien oikeus vaikuttaa lapseensa uskonnollisin perustein ja lapsen oikeus omaan koskemattomuuteen, Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma sanoo.

Vapaa-ajattelijoiden mielestä uskonnonvapaus ei voi olla vapaus, joka ajaa muiden vapauksien ja oikeuksien yli.

Uskonnonvapauteen ei voi kuulua oikeus tehdä merkkejä tai poistaa kudosta toisen ihmisen kehosta.

Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma

– Uskonnonvapauteen ei voi kuulua oikeus tehdä merkkejä tai poistaa kudosta toisen ihmisen kehosta. Lapsella tulee olla oikeus omaan kehoon ja sukupuolielimiinsä, Karisma sanoo.

Ruotsin lapsiasiainvaltuutettu haluaa kieltää ympärileikkaukset

Vapaa-ajattelijat vetoavat myös Suomen perustuslakiin, joka takaa jokaiselle henkilökohtaisen koskemattomuuden ja turvallisuuden.

– Ympärileikkaus on lapsen ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeä kysymys, joten sitä ei saa jättää uskontokuntien päätettäväksi. Eduskunnan on viipymättä säädettävä laki, joka kieltää kaikenlaisen lapsiin kohdistuvan silpomisen, jatkaa Petri Karisma.

Ruotsin lapsiasiavaltuutettu haluaa kieltää poikien ympärileikkaukset. Fredrik Malmbergin mukaan käytäntö rikkoo poikalasten ihmisoikeuksia, ja tämän vuoksi Ruotsin tulisi kieltää toimenpiteen tekeminen.

Uutistoimisto TT:n mukaan pohjoismaiset lapsiasiavaltuutetut ja lastenlääkärit kokoontuvat maanantaina Oslossa. Tarkoitus on keskustella poikien ympärileikkauksista.

Poikalapsien ympärileikkauksia tehdään muun muassa juutalaisten ja muslimien piireissä. Uskonnolliset yhteisöt vetoavat poikien ympärileikkausten tekemisessä perinteeseen. Tyttöjen ympärileikkaukset tuomitaan maailmalla laajasti, mutta poikien ympärileikkaukset ovat selvästi kiistanalaisempi asia myös länsimaissa.