Fennovoiman ympäristövaikutusten arvio nähtäville

Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen päivitetty ympäristövaikutusten arviointiohjelma asetetaan maanantaina julkisesti nähtäville. Yleisö voi tutustua ydinvoimayhtiö Fennovoiman laatimaan ohjelmaan Pyhäjoen ja naapurikuntien kaupungin- tai kunnanvirastoissa marraskuun puoliväliin asti.

Kotimaa
Fennovoiman ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma.
Pekka Loukkola / Yle

Fennovoima joutui tekemään hankkeesta päivitetyn ympäristövaikutusten arviointiohjelman, koska se on valmistelemassa venäläisen Rosatomin painevesilaitoksen rakentamista Pyhäjoelle. Rosatom ei ollut alunperin mukana laitostoimittajaehdokkaiden joukossa.

Yhtiö valmistelee venäläisen Rosatomin toimittaman, 1200 megawatin painevesilaitoksen rakentamista. Ympäristövaikutusten arvioinnista aiotaan kysyä mielipidettä myös lähivaltioilta, alustavien suunnitelmien mukaan Ruotsilta ja Virolta.

Fennovoiman laitoshankkeen alkuperäinen YVA-prosessi toteutettiin vuosina 2008−2009. Sen pohjalta valtioneuvosto teki vuonna 2010 myönteisen periaatepäätöksen ydinvoimalaitoksen rakentamisesta. Eduskunta vahvisti päätöksen heinäkuussa 2010. Tässä periaatepäätöksessä ei kuitenkaan mainittu Rosatomin laitosvaihtoehtoa, joka jälkeenpäin on noussut Fennovoiman ykkösvaihtoehdoksi.