1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioja: Suomi voi auttaa Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi Radio 1:n Ykkösaamussa, että Syyrian mahdollisesta rauhanturvaoperatiosta tulisi vaarallisin ja vaikein YK:n historiassa.

Ulkomaat
Syyrialaisen SANA-uutistoimiston 24. elokuuta julkaisema kuva, joka esittää Syyrian hallituksen mukaan kemiallisiin aseisiin käytettyjä materiaaleja. Materiaalit löydettiin Damaskoksen laitamilta.
Syyrialaisen SANA-uutistoimiston 24. elokuuta julkaisema kuva, joka esittää Syyrian hallituksen mukaan kemiallisiin aseisiin käytettyjä materiaaleja. Materiaalit löydettiin Damaskoksen laitamilta. SANA / AFP / Lehtikuva

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantain ja lauantain välisenä yönä Syyrian kemiallisia aseita koskevan päätöslauselman.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomi voisi tarjota asiantuntija-apuaan Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa.

– Se tulee kysymykseen siinä vaiheessa, kun päätöslauselmaa lähdetään toteuttamaan, eli mahdollisesti hyvinkin pian. Kysymys ei ole nyt (rauhan)välitystehtävistä vaan siitä, että kemiallisten aseiden jäljittäminen, kokoaminen ja vieminen tuhottavaksi vaatii sellaista asiantuntemusta, johon Suomellakin voi olla annettavaa. Tähän olemme periaatteessa valmiit, Tuomioja sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina.

Tuomioja totesi YK:n yleiskokouksessa perjantaina pitämässään puheessaan, että Suomi on valmis osallistumaan YK:n rauhanturvaoperaatioon Syyriassa. Mahdollisista aikatauluista sen sijaan ei ole tietoa.

– Ensin pitää olla todellakin sopimus aseiden vaikenemisesta ja varmasti tarvitaan jokin mekanismi, jolla tätä aselepoa valvotaan. Siinä vaiheessa voi tulla kysymykseen myöskin YK -operaatio, joka varmasti olisi YK:n rauhanturvahistorian vaativin ja vaarallisin.

Tällaisesta operaatiosta ei Tuomiojan mukaan kuitenkaan vielä ole tietoa.

– Se on tämän poliittisen prosessin takana. Mutta kyllä eri puolilla tämä mahdollisuus ja siihen varautuminen on otettava huomioon.

Lue seuraavaksi