Marimekon Ihamuotila pahoittelee kuosikohua

Markus Lepon valokuvia on käytetty suunnittelija Maija Louekarin kuosien inspiraation lähteenä. Toimitusjohtaja Mika Ihamuotila korostaa, että valokuvan käyttö inspiraationa on sallittua, mutta inspiraation lähteet pitää dokumentoida.

Kotimaa
Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila kertoi yhtiön tuloksesta 31. tammikuuta 2013.
Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila kuvattuna 31. tammikuuta 2013. Ihamuotilan mukaan on erittäin tärkeää, että suunnittelijat kertovat avoimesti, mistä ovat töihinsä inspiraation saaneet. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila pahoittelee Maija Louekarin 10 vuotta sitten tehdyn Hetkiä/Moments -kuosista syntynyttä kohua.

– Olen suunnattoman surullinen ja ja pahoillani syntyneestä tilanteesta sekä siitä, että emme ole pystyneet aukottomasti varmistamaan kaikkien meille tarjottujen kuvioiden alkuperäisyyttä tai sitä, mikä milloinkin on ollut inspiraation lähteenä, Ihamuotila sanoo.

Hän korostaa, että valokuvan käyttö inspiraation lähteenä on sallittua. Marimekon suunnittelijoiden pitää kuitenkin olla tarkkoja lähteiden aukottomassa dokumentoinnissa.

Marimekko sai tiedon kaupunkivalokuvan käytöstä Louekarin kuosin inspiraationa perjantaiaamuna.

– Haluan ehdottomasti, että voimme luottaa siihen, että suunnittelijat kertovat avoimesti, mistä ovat töihinsä inspiraation saaneet. Tämä luottamus on kuluttajien, suunnittelijoiden ja Marimekon yhteinen etu, Ihamuotila korostaa.

– Yhtiönä emme voi hyväksyä minkäänlaista plagiointia. Vaadin siltä osin täydellistä nollatoleranssia, toimitusjohtaja Mika Ihamuotila huomauttaa.

Hän ei kuitenkaan usko myöskään suunnittelijoiden työn ylenmääräiseen kontrolliin.

Vasemmalla Markus Lepon kuva Helsinki ja helsinkiläiset -kirjasta vuodelta 1966 ja  oikealla kuva Maija Louekarin kilpailutyöstä vuodelta 2003.
Vasemmalla Markus Lepon kuva Helsinki ja helsinkiläiset -kirjasta vuodelta 1966 ja oikealla kuva Maija Louekarin kilpailutyöstä vuodelta 2003.Yle