"Kuva on vähän kuin kynä"

Kamerat paranevat ja halpenevat koko ajan, ja kuvaaminen on ujuttautunut osaksi elämää niin arjessa kuin työssäkin. Ammattilaisen kädenjälki kuitenkin erottuu suuressa massassa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kynnys ottaa valokuva on nykyisin pieni, lähes olematon. Kuvia otetaan puhelimilla ja edullisilla digitaalikameroilla, ja kameroiden laadun paranemisen ansiosta laatu on teknisesti entistä parempaa.

Torniolainen valokuvaaja ja valokuvauksen ammattikurssin vetäjä Jaakko Heikkilä toteaa, että kuvien valtavasta määrästä huolimatta laatu erottuu suurestakin kuvamassasta.

- Kuva on vähän niinkuin kynä. Meillä on kaikilla mahdollisuus kirjoittaa, ja valokuvaaminen alkaa jo olla vähän sitä. Hyvä teksti sitten erottuu, ja sama se on valokuvauksessa. Suuresta valokuvien massasta hyvä kuva ja ammattilaisuus nousevat esille, Heikkilä toteaa.

Tornionjoen rannalla, Kukkolankosken pauhujen äärellä asuva Heikkilä tietää, mistä puhuu. Hänellä on kokemusta lehtikuvaamisesta ja taidekuvaamisesta sekä lukemattomien valokuvakurssien vetämisestä. Heikkilä on palkittu kuvaaja, joka on julkaissut useita valokuvateoksia ja pitänyt näyttelyitä.

Suuresta valokuvien massasta hyvä kuva ja ammattilaisuus nousevat esille.

Jaakko Heikkilä

Valokuvaus on jo osa työelämää

Heikkilä kannustaa kuvaamiseen ja kuvauksen opetteluun, vaikka kaikkien ei tarvitse olla ammattilaisia eivätkä kaikki valokuvauskurssin käyneetkään voi saada elantoaan pelkästä kuvaamisesta. Tarvetta taidoille kuitenkin on, sillä valokuvaus on ujuttautunut myös työelämään.

- Ihmiset voivat laajentaa omaa ammattirepertuaariaan. Kurssi toimii hyvin oman ilmaisun, ajatusmaailman ja sen oivaltamiseen, että valokuvaa voi käyttää helposti omassa työssä, Heikkilä rohkaisee.

Heikkilän opeista on vuosien varrella ottanut vaarin lukuisa joukko nuoria ja jo kypsään ikään ehtineitä kuvaajia. Yksi heistä on torniolainen Juha Åman, joka otti opintovapaata terästehdastyöstään valokuvauskurssin vuoksi.

- Kyllä näkee selvästi omissa kuvissa oppien jälkeen, että oma ilmaisu ja valokuvan laatu on parantunut. Ehkä se muuttuu harrastuksesta ainakin osaksi ammattia ja ammattitaitoa, kiittelee valokuvauksen ammattikurssia käyvä Åman.

Taito visualisoida tekee kuvaajan

Kaunis maisema on jokaisen helppo kuvata, mutta Heikkilä antaa yhden vinkin siihen, mikä tekee kuvaajasta ammattilaisen.

- Valokuvaajanhan pitäisi kaikkein yksinkertaisin asia, vaikka se olisi kuinka tylsän ja tyhjän näköinen, pystyä visualisoimaan, ohjeistaa Heikkilä.

Auringonlaskut ovat toki kauniita, mutta kuka ottaa hyvän kuvan tyhjästä ja rumasta kaupunkimiljööstä?