Malin rauha rakoilee - Kidalissa yhteenottoja

Armeijan ja tuaregkapinallisten välillä puhkesi yhteenottoja vain muutama päivä sen jälkeen, kun kapinalliset olivat ilmoittaneet vetäytyvänsä rauhanprosessista.

Ulkomaat

Malissa on puhennut uusia yhteenottoja tuaregkapinallisten ja hallituksen joukkojen välillä. Sunnuntaina ja maanantaina käydyt yhteenotot ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun kapinalliset viime viikolla ilmoittivat vetäytyvänsä rauhanprosessista.

Silminnäkijöiden mukaan kapinalliset ja hallituksen joukot ottivat yhteen sunnuntaina Kidalin kaupungissa Malin pohjoisosassa. Yöksi tulitus taukosi, mutta alkoi jälleen aamulla lähellä samaa paikkaa kuin sunnuntainakin, kertovat silminnäkijät ja eräs YK:n rauhanturvaaja uutistoimisto AP:lle.

Paikallisten viranomaisten mukaan sunnuntain yhteenotot alkoivat, kun tuaregkapinalliset hyökkäsivät armeijan yksikköä vastaan. Kapinalliset puolestaan syyttävät hallituksen joukkoja ajoneuvonsa tulittamisesta.

Lauantaina Timbuktun kaupungissa neljä ihmistä kuoli ja useita haavoittui autopommi-iskussa, jonka tekijäksi epäillään islamistikapinallisia. Itsemurhaisku oli ensimmäinen sen jälkeen, kun uusi presidentti Boubacar Keita astui kuun alussa valtaan.

Islamistien syrjäyttäminen toi toivon rauhasta

Malin armeija ja hallitus yrittävät parhaillaan vakiinnuttaa asemiaan maan pohjoisosassa, jonka se valtasi alkuvuonna takaisin islamisti- ja tuaregkapinallisilta.

Tuaregit valtasivat Azawadiksi nimittämänsä Pohjois-Malin 1,5 vuotta sitten käyttäen hyväkseen armeijan vallankaappauksen synnyttämää kaaosta. Vallankaappauksen taustalla oli puolestaan armeijan tyytymättömyys tukeen, jota se oli saanut tuaregien kapinan kukistamisessa.

Myöhemmin islamistikapinalliset syrjäyttivät tuaregit ja alkoivat toteuttaa Pohjois-Malissa ankaraa tulkintaa islamilaisesta laista.

Viime talvena Malin hallitus onnistui kukistamaan islamistit, kun Ranska oli lähettänyt joukkoja sen avuksi. Hallitus ja tuaregit solmivat tulitaukosopimuksen, jonka myötä hallitus ja armeija saattoivat palata maan pohjoisosaan. Heinäkuussa käytiin presidentinvaalit, jotka nostivat Keitan valtaan.

Hallitus ja tuaregit sopivat aloittavansa rauhanneuvottelut pysyvän ratkaisun löytämiseksi maan kriisiin. Tuaregit haluavat alueelleen autonomian, mutta keskushallitus on ollut siihen haluton.

Viime viikolla kolme tuaregkapinallisten ryhmää kuitenkin ilmoitti, että ne keskeyttävät osallistumisensa rauhanprosessiin. Kapinalliset syyttivät hallitusta siitä, ettei se ole pitänyt rauhansopimuksessa antamiaan lupauksia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters