Uuden liikuntalajin löytämiseen pätee vanha sanonta – kolmas kerta toden sanoo

Syksyllä liikuntapaikat pullistelevat ihmisistä. Harmi vain, että innostus lopahtaa monilla lyhyeen. Joskus oikeanlaisen liikuntamuodon löytäminen voi olla tuskien takana, sillä lajeihin tutustuva saattaa törmätä suorastaan kielimuuriin. Vai tiedätkö sinä mitä tehdään bokwa-tunnilla?

terveys
Näkymä kuntosalille
Milla Holm / Yle

Syksyn viileät päivät saavat ihmiset innostumaan liikunnasta kunto- ja aerobic-saleilla. Tämä on huomattu myös joensuulaisella kuntosalilla. Joensuun Fittarin ryhmäliikuntatunteja vetävä Marjo Bies kertoo, että ovi alkaa käydä tiuhempaan syyskuussa. Kesällä salilla sai huhkia ihan itsekseen.

- Olen vetänyt ryhmiä 13 vuotta ja täytyy sanoa, että tämä oli ehdottomasti hiljaisin kesä. Nyt oli vielä lämmin syksy ja aurinkoisia päiviä. Syyskuun alussa niitä ihmisiä alkaa yleensä virrata takaisin salillle.

Innostus lopahtaa kuukaudessa

Syksyllä ja juhlakauden päätyttyä tammikuussa liikuntapaikat pullistelevat ihmisistä. Harmi vain, että innostus tahtoo monilta lopahtaa lyhyeen.

- Ensimmäisen kuukauden jälkeen alkaa osa innokaista tippua. Se kiinnostus ei kestä vuoden loppuun eikä seuraavaan kesään saakka, ainakaan kaikilla.

Sanon aina asiakkaille, että kolme kertaa kannattaa käydä kokeilemassa ennenkuin tekee päätöksen, että tykkääkö vai ei.

Marjo Bies

Kysymykseen millä tavoin liikuntaharrastusta jaksaisi ylläpitää, Marjo Bies vastaa osittain toisen ammattinsa, sairaanhoitajan, näkökulmasta.

- Jos jokainen ajattelisi omalla kohdallaan terveytensä kannalta. Jospa se saisi motivoimaan sieltä sohvanpohjalta pois. Uuden lajin aloittaminen on aina vaikeaa ja ajattelee, että minä en osaa ja onpas raskasta. Sanon aina asiakkaille, että kolme kertaa kannattaa käydä kokeilemassa ennenkuin tekee päätöksen, että tykkääkö vai ei.

Omaehtoista treeniä vai elämysmatka pyöräillä?

Joskus oikeanlaisen liikuntamuodon löytäminen voi olla tuskien takana ja lajeihin tutustuva saattaa törmätä kielimuuriin. Tänä päivänä moni ryhmäliikuntamuoto on nimetty englanninkielillä eikä lajin nimestä aina voi päätellä millaisesta tunnista on kyse.

CrossFit rantautunut Suomeen Amerikasta ja se on Biesin mukaan yksi suosituimmista lajeista tällä hetkellä. Kyseessä on lyhytkestoinen treeni, missä yhdistyy voima, kestävyys ja liikkuvuus. Peruskurssin jälkeen jokainen voi harrastaa lajia oman tahtiin ja käydä suorittamassa päivittäin vaihtuvat treeniohjelmat sopivassa välissä.

Harjoitustankoja Fit core salissa
CrossFit tunnilla yhdistyy voima, kesätvyys ja liikkuvuus.Milla Holm / Yle

Jo vuosia Suomessa ollut spinning on saanut uutta sävyä, sillä my ride-tunneilla treenisalin suurelle valkokankaalle heijastetaan kuvia esimerkiksi Amerikasta tai Italiasta, kuvailee Bies.

- Ohjaaja vie tunnilla ns. elämysmatkalle eli poljemme hienoissa maisemissa.

Pari vuotta sitten maailmanlaajuiseksi hittilajiksi noussut zumba kiehtoo edelleen harrastajia, mutta rinnalle on tullut toinen musiikillinen laji, bokwa.

- Se on zumbaa helpompi eli tunnilla tehdään yksinkertaisempia kuvioita ja samalla pääsee fiilistelemään uusimmilla hittibiiseillä.

Näiden ja muiden uusien lajien rinnalla on pärjännyt vanha kunnon reisi-pakara-vatsatreeni, joka perustuu helppoihin ja yksinkertaisiin liikkeisiin.

- Tässä lajissa tehdään ihan perusjalannostoa ja muuta, mitä jokainen voisi tehdä kotona telkkarin äärellä. Mutta helpompihan se on tulla salille tekemään, niin voi katsoa telkkaria ihan rauhassa, nauraa Marjo Bies.