Ykköstyypin diabetekseen löytymässä rokote

Diabetesrokotteen läpimurto on lähellä. Suomalaiset tutkijat ovat valmiit aloittamaan rokotteen testauksen ihmisillä.

Kotimaa
Tutkija työskentelee Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa.
Tampereen yliopiston tutkimusryhmä on käynyt läpi kaikki eri virustyypit ja kyennyt rajaamaan mahdolliset diabetesta aiheuttavat virukset viiteen. Yle

Ykköstyypin eli erityisesti lasten sairastaman diabeteksen taustalta on paljastumassa virus. Kyseessä on enterovirus, joka tunkeutuu haimaan ja tuhoaa insuliinia tuottavat solut. Viruksia vastaan voidaan tehdä rokote.

Enteroviruksia on yli sata erilaista. Virologian professori Heikki Hyödyn tutkimusryhmä on käynyt läpi kaikki eri virustyypit ja kyennyt rajaamaan mahdolliset diabetesta aiheuttavat virukset viiteen. Niistä voidaan tehdä rokote.

- Olemme tunnistaneet yhden virustyypin, jolla on suurin riskivaikutus. Rokotteeseen voitaisiin laittaa kuitenkin myös sen lähisukulaiset, jotta saataisiin paras mahdollinen teho, sanoo professori Hyöty Tampereen yliopistosta.

Tutkijat valmiita aloittamaan rokotteen testauksen ihmisillä

Samankaltainen enteroviruksen aiheuttama sairaus oli aikoinaan polio, joka tainnutettiin rokotteella. Prototyyppi diabetes-rokotteesta on jo olemassa. Sitä on testattu koe-eläimillä.

- Tiedämme, että tämä rokote toimii tehokkaasti hiirillä. Olisi tärkeä päästä testaamaan tämä asia ihmisillä, niin että voitaisiin varmistaa, että rokote ehkäisee diabetesta, sanoo Hyöty.

Ihmisillä tehtävien kokeiden läpivieminen vaatii noin 700 miljoonaa euroa. Suomalaiset ovat saaneet tutkimukseen jo nyt rahaa niin Euroopasta kuin Yhdysvalloista. Sitä tarvittaisiin lisää.

- Raha on tällä hetkellä suurin este ihmisillä tehtävien kokeiden aloittamiseen. Asia on kuitenkin kansainvälisen mielenkiinnon kohde, ja meistä ollaan kiinnostuneita. Olen optimistinen, että rahoitus löytyy, sanoo professori Hyöty.

Tampereen yliopiston tutkimusryhmän yhteistyökumppani on Suomessa ollut Tampereella, Turussa ja Oulussa tehty DIPP-tutkimus (Diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy -tutkimus).

American Diabetes Associationin kustantama Diabetes-tiedelehti on juuri julkaissut Tampereen yliopiston tutkijaryhmän virustyypin tunnistukseen johtaneet kaksi työtä.