Outokummun kuonatuotteille haetaan lisäkysyntää viennistä

Outokummun ferrokromitehtaan tuotannon kaksinkertaistaminen on tuplannut myös kuonatuotteiden tuotannon. Matalasuhdanteessa maanrakennusaineille on haastavaa löytää menekkiä läheltä, joten Morenia panostaa vientiin.

Kotimaa
Outokummun ferrokromikuonasta valmistettua OKTO-mursketta lastataan dumpperiin Tornion tehtailla.
Antti Heikinmatti / Yle

Outokummun ferrokromikuonasta valmistettaville maanrakennustuotteille haetaan uusia markkinoita viennistä.

Ferrokromituotannon tuplaamisen johdosta myös kuonatuotteiden valmistusmäärät ovat kasvaneet huomattavasti. Okto-nimellä myytäviä kuonatuotteita tulee terästehtaalta nykyisellään noin 600 000 tonnia vuodessa.

Kuonatuotteiden myynnistä vastaavan Morenia Oy:n myyntipäällikkö Juha Mustaniemi kertoo, että laskusuhdanteessa markkinoiden löytäminen läheltä on haastavaa, joten tuotteille etsitään kysyntää esimerkiksi Baltian maista.

- Tänäkin kesänä olemme vieneet Baltiaan kymmeniä tuhansia tonneja kuonatuotteita. Siellä maaperä on sen verran Suomea kalkkikivipitoisempi, että kysyntää koville kivimurskatuotteille maanrakennusalalla on paljon, sanoo vastikään myyntimatkalta Latviasta palannut Mustaniemi.

Morenia Oy:n myyntipäällikkö Juha Mustaniemi kourassaan Outokummun ferrokromikuonasta valmistettavaa OKTO-mursketta.
Morenia Oy:n myyntipäällikön Juha Mustaniemen mukaan OKTO-tuotteille on kysyntää Baltiassa, sillä paikallinen kallioperä ei kalkkikivipitoisena sovellu maanrakennuskäyttöön yhtä hyvin kuin erittäin kova kuonamurske.Antti Heikinmatti / Yle

Pohjois-Ruotsissa paljon potentiaalia

Pääosa maanrakennustuotteista on tähän asti myyty lähialueelle, korkeintaan 150 kilometrin päähän. Hankalassa suhdannetilanteessa kysyntä on kuitenkin hiljentynyt. Kun tuotanto samalla kasvaa, on markkinoita haettava kauempaa.

- Vientiponnistuksia suunnataan myös esimerkiksi Pohjois-Ruotsiin. Siellä rakentamisen näkymät ovat hyvät ja pidän sitä suuntaa erittäin potentiaalisena tulevaisuudessa, Mustaniemi sanoo.

Morenia on hoitanut Outokummun ferrokromikuonasta valmistettujen maanrakennustuotteiden myyntiä 2000-luvun puolivälistä. Tänä kesänä se vaihtoi omistajaa, kun infrarakennukseen keskittynyt Andamante Group osti Morenian.

Kuonatuotteita valmistetaan kahdessa tuoteryhmässä. Murskatut ainekset syntyvät ilmajäähdytetystä kuonalaavasta, painevedellä ruiskuttamalla kuonasta saadaan sellaisenaan myyntivalmista tavaraa.