Kouluverkkoselvitystyöryhmän puheenjohtaja: Luvut eivät ole tuulesta temmattuja

Kouluverkkoselvitystyöryhmän työtä vetänyt Osmo Ukkonen kiistää, että selvitys olisi tehty vain rahan kiilto silmissä.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vpj. Jyrki Koivikko (kok.) ja palveluverkkotyöryhmän sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan pj. Osmo Ukkonen (sd.) Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Mikkelin kouluverkkoselvitystä tehneen työryhmän puheenjohtaja Osmo Ukkonen ei ole kauhistunut Mikkelin opettajien ammattiyhdistyksen kannanotosta työryhmän työhön.

- Eiväthän he jyrkästi tuominneet, että me esittäisimme jotain tyystin väärää. Opettajien kannanotosta välittyi kyllä huoli siitä, että he pelkäävät säästöjen ohjautuvan muualle kuin pedagogiseen kehittämiseen, mutta en usko näin tapahtuvan. Työryhmän kanta on, että säästöistä 20 prosenttia ohjattaisiin siihen, Ukkonen sanoo.

Ukkonen kiistää jyrkästi, että kouluverkkoselvitystä olisi tehty vain talouden ja tehokkuuden näkökulmasta.

- Asia ei missään nimessä ole näin. Mutta täytyy pitää mielessä, että ilman mitään toimenpiteitä ei myöskään synny minkäänlaisia säästöjä.

Opettajat syyttävät työryhmää myös epärealistisista ja yliampuvista laskelmista.

- Kaikki laskelmat on tarkastettu kahteen, osa jopa kolmeen kertaan. Minulle oli puheenjohtaja erityisen tärkeää, ettei esitykseen tuoda mitään tuulesta temmattuja lukuja. Tietenkin vasta todellisuus näyttää miten säästöt todella toteutuvat, Ukkonen sanoo.

Ukkonen on opettajien kanssa samaa mieltä siitä, että jos toimenpiteitä todella toteutaan, yt-neuvotteluista on huolehdittava lain kirjaimen mukaan. Ukkonen kiistää kuitenkin tähän astisen työn salailun.

- Me nyt vaan yksinkertaisesti sovittiin, että tehdään ensin selvityksemme. Lausuntojen pyytäminen kesken kaiken olisi pitkittänyt työtä, se ei olisi valmistunut tänä syksynä.